Bugün, 5 Temmuz 2024 Cuma
  • BIST 100

    10892,20%0,18
  • DOLAR

    32,72% 0,50
  • EURO

    35,46% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2483,98% 0,69
  • Ç. ALTIN

    3975,12% 0,29

Xi, devlet ziyareti ve ŞİÖ zirvesi için Kazakistan'a geldi ve iş birliğinin güçlendirilmesine odaklanıldı

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, resmi ziyarette bulunmak ve Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısına katılmak üzere Salı günü Kazakistan'a geldi.

DÜNYA 3.07.2024 08:49:00 0
Xi, devlet ziyareti ve ŞİÖ zirvesi için Kazakistan

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, resmi ziyarette bulunmak ve Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısına katılmak üzere Salı günü Kazakistan'a geldi.

Bu, Xi'nin Kazakistan'a beşinci ziyareti ve Eylül 2022'deki önceki devlet ziyaretinin ardından iki yıldan kısa bir süre içinde yaptığı ikinci ziyaret. Bu seferki ziyaretin, ikili bağların ve iş birliğinin çok yönlü yönlerine yeniden odaklanması bekleniyor.

Çin-Kazakistan ortaklığını "benzersiz" olarak niteleyen Şi, buraya gelişinde iki ülke arasındaki sonsuz dostluğun zamanla daha da güçlendiğini ve komşu ülkeler arasında dayanışma, karşılıklı yarar ve karşılıklı başarının bir örneği olduğunu söyledi.

Xi'nin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ile planlanan bir dizi görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmeyi amaçlayan ayrıntılı görüşmelerde bulunması bekleniyor. Bu görüşmelerin odak noktalarının ticaret ve yatırım, altyapı geliştirme ve kültürel ve halklar arası değişimleri kapsaması bekleniyor.

Kazakistan Çin Araştırmaları Merkezi Müdürü Gulnar Shaimergenova, Şi'nin 2022'deki ziyareti sırasında iki devlet başkanının yaptığı ortak açıklamaya atıfta bulunarak, "Ülkelerimizin liderleri, Kazakistan ve Çin arasında yeni bir 'altın 30 yıl' işbirliğini başlattı" dedi.

Kazakistan-Çin ilişkilerinin üst düzeyde geliştiğini belirten Xi'nin Kazakistan ziyaretinin ikili işbirliği için yeni ufuklar açacağına inanılıyor.

Tokayev'in 2019'daki Çin ziyareti sırasında iki ülke ilişkilerini kalıcı kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltmeye karar verdi. Pazartesi günü Pekin'de günlük bir brifingde konuşan bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Xi'nin bu seferki ziyaretinin ikili ilişkileri daha da güçlendirmesinin beklendiğini söyledi.

Çin ile Kazakistan arasındaki karşılıklı güven ve siyasi bağların derinleşmesine, son otuz yılda iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik iş birliğinde de kayda değer bir büyüme eşlik etti.

Çin, 2023'te Kazakistan'ın en büyük ticaret ortağıydı ve karşılıklı ticaret yıllık bazda %32 artarak 41 milyar ABD dolarına ulaştı. Kazakistan'ın Çin'e yaptığı başlıca ihracatlar arasında ham petrol, metaller ve tarım ürünleri yer alıyor ve buna karşılık Çin, Kazakistan'a makine, elektronik ve tüketim malları tedarik etti, Kazak hükümeti verilerine göre.

Orta Asya ülkesi ayrıca, altyapı geliştirme ve ticaret ve yatırım kolaylaştırma yoluyla bağlantıyı artırmayı ve küresel refahı teşvik etmeyi amaçlayan Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol Girişimi'nde (BRI) kritik bir ortak haline geldi. Xi, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı girişimini ilk olarak 2013 yılında Kazakistan'da önermişti.

Xi, Salı günü Kazakhstanskaya Pravda gazetesi ve Kazinform Uluslararası Haber Ajansı'nda imzalı bir makalede, "Bu, iki ülke arasındaki Kuşak ve Yol işbirliğinde muhteşem bir bölümü işaret ediyordu. Ve Çin-Kazakistan ilişkilerinin gelişimi o zamandan beri yeni bir aşamaya girdi," dedi.

O tarihten bu yana iki ülke, çeşitli Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) projeleri aracılığıyla bağlantıyı ve ekonomik entegrasyonu artırmada önemli adımlar attı.

Son zamanlarda tamamlanan ve devreye alınan girişimler arasında Zhanatas rüzgar santrali, Turgusun hidroelektrik santrali ve Shymkent Petrol Rafinerisi'nin modernizasyonu yer alıyor. Bu gelişmeler, her iki ülkenin gelişimini destekleyen güçlü enerji iş birliğinin altını çiziyor. Çin-Kazakistan ham petrol ve doğal gaz boru hatları da dikkate değer bir istikrar ve güvenlikle çalışıyor ve her iki ekonomi için de hayati önem taşıyan tutarlı bir enerji tedarikini garantiliyor.

Bu dinamik ortaklık, ulaşım altyapısına da yayıldı ve Xi'an'daki terminal, Batı Avrupa-Batı Çin Otoyolu ve Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi gibi önemli ulaşım ve lojistik merkezleri sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Dünya Bankası'nın "Güney Kafkasya ve Orta Asya: Kuşak ve Yol Girişimi Kazakistan Ülke Örnek Çalışması" başlıklı raporuna göre, BRI'nin sınır ötesi ulaşım altyapısına verdiği destek Kazak bağlantısına fayda sağladı.

Kazakistan, kendi ulaşım ağını iyileştirmek için on yıldan fazla bir süredir önemli yatırımlar yapıyor, ancak ticaretin kolaylaştırılmasındaki gelişmelerin sınırlı olması ve birçok komşu ülkedeki kaynakların sınırlı olması nedeniyle boşlukları doldurmak zor oldu.

Dünya Bankası raporuna göre, Kuşak ve Yol Girişimi'nin ulaştırma altyapısı ve ekonomik entegrasyonun genişletilmesine odaklanması ve Çin'in batı ve orta bölgelerini Avrupa ve Batı Asya'ya daha etkili bir şekilde bağlama çabası, bu boşlukları gidermek için bir fırsat sunuyor.

"Kazakistan'ın Kuşak ve Yol Girişiminden en fazla yararlanacak ülkeler arasında yer alması muhtemeldir" denildi.

Bu arada, Xi'nin ziyareti sırasında kültürel ve halklar arası alışverişlerin derinleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılması bekleniyor. Her iki ülke de halkları arasında daha fazla anlayış ve dostluk geliştirmenin önemini uzun zamandır kabul ediyor ve kültürel alışverişleri ikili ilişkilerinin önemli bir köşe taşı olarak görüyor.

Şimdiye kadar Çin-Kazakistan arasında kültürel merkezlerin karşılıklı kurulmasına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Çinli ve Kazak film yapımcıları, ilk ortak yapımları olan "The Composer" adlı bir filmi ortaklaşa ürettiler. Kazakistan'da bir Çin üniversitesi kampüsü, bir Luban Atölyesi ve geleneksel Çin tıbbı merkezi de dahil olmak üzere kültürel iş birliği için ikili programlar uygulandı.

Karşılıklı vize muafiyeti düzenlemeleri sayesinde 2023 yılında toplam 600 bin sınır ötesi seyahat kaydedildi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise her iki yöndeki ziyaret sayısının 200 bine ulaştığı ve yeni bir rekora ulaşmasının beklendiği, her iki taraftan gelen resmi verilere yansıdı.

Şi Cinping'e gelmeden önce Xinhua'ya verdiği özel yazılı röportajda Tokayev, Çin'de "Kazakistan Turizm Yılı"nın açılış töreninin Mart ayında Pekin'de yapılması nedeniyle iki ülke arasındaki kültürel ve halklar arası iletişimin önemine vurgu yaptı.

"Kültürel ve halklar arası işbirliği, ülkelerimiz halkları arasındaki ikili bağların güçlendirilmesinde ve dostluğun pekiştirilmesinde önemli rol oynuyor" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a bir devlet ziyareti için Astana, Kazakistan'a geldi. Xi, havaalanına varışında Tokayev ve bir grup Kazakistanlı üst düzey yetkili tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. (Xinhua/Ju Peng)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a yapacağı resmi ziyaret için Astana, Kazakistan'a geldi. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında görkemli bir karşılama töreni düzenledi. (Xinhua/Xie Huanchi)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a yapacağı resmi ziyaret için Astana, Kazakistan'a geldi. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında görkemli bir karşılama töreni düzenledi. (Xinhua/Xie Huanchi)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a yapacağı resmi ziyaret için Astana, Kazakistan'a geldi. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında görkemli bir karşılama töreni düzenledi. Bir grup Kazak çocuğu Çince "Anavatan'a Övgü" şarkısını söyledi. (Xinhua/Xie Huanchi)

 


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Yaz Spor Okulları’nda ilk dönem tamamlandı  

Manisa'da ekipler gece boyunca çalışarak arızayı giderdi

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, ALANYA’NIN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

TOFAŞ'tan yeni transfer

İş insanı Serdar Özyurt'tan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'e ziyaret

'Sarsılmaz' yüksek ateş gücünü 'kuleye' çıkardı

Darıca Türkelispor vites düşürmüyor

‘Hayır diyememek’ özsaygıyı zedeliyor

Gemlik'te karate şöleni

Filenin Sultanları Sefo konserinde

Gemlik'te karate turnuvası başlıyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş NATO Zirvesi'ne katılacak

Pençe Kilit'te 9 terörist etkisiz!

Olgun gençlerin el emeği eserleri yıl sonu sergisinde

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu açıklandı

Yıldırım'da Çocuk Kütüphanesi miniklerin ikinci adresi

Sıcak havalarda bu yemeklerden uzak durun

Antrikot ve döşden burger yaptı, ailelerin vazgeçilmez durağı oldu - Videolu Haber

Kayıt dışı ile mücadeleye devam

GCA, TİM ihracat şampiyonları listesinde 2’ncilik ödülüne layık görüldü

Pençe Kilit'te 9 terörist etkisiz!

14. TransAnatolia macerası Mersin’den başlayıp Van’da son bulacak

Gurbetçilerden destek vergisi iddiasına İletişim'den açıklama

İnegöl'ün gelecek 5 yılı planlanıyor

Altı ayda 105 milyona yakın yolcu

7 ton 250 kilogram gıda ürünü imha edildi

Dr. Börta: Sıcak havalarda yaşlı bireyler ve çocuklar risk altındadır

4 büyükler ve Bursaspor’un forma fiyatları dudak uçuklatıyor!

Mudanya'da yeni çeşit buğdaylara hasat

Malatyalılar üretecek Dünya tüketecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUMSPOR FK İÇ TRANSFERDE SEFA AKGÜN VE MUSTAFA AKBAŞLA YENİDEN ANLAŞMA SAĞLADI..

Bu tasarruf tedbiri mi şimdi?

Küçükoğlu; erken seçim konusu gündemimizde yok, görevimin başındayım…

Erzurum Valisi Çiftçi’nin Erzurum Spor sevgisi

Küllerden Doğmak; Bir Dadaş gibi…

Erzurum Valiliğinden duyurulur!

3 Temmuz Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümü

Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişinin 105. yıl dönümü kutlu olsun

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin 3 Temmuz mesajı

3 Temmuz, Mustafa Kemal ve Erzurum…

Lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli öneriler

ERÜ Mühendislik Fakültesi 2023-2024 eğitim-öğretim dönem mezunlarını verdi

ERÜ'de mezuniyet heyecanı

Nilüfer Belediyesi üniversiteli öğrencilerin yanında

Öğrencilere 'zanaat atölyeleri' açıldı

İzmit'te Çocuk Atölyeleri başlıyor

Konya Bilgehanelerinde yaz etkinlikleri

Ankara Üniversitesi mezunlarını uğurladı

KPSS sınava giriş belgeleri erişime açıldı

Öğretmenlere ikinci kez nakil hakkı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR