-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Yağışlar Tuz Gölü’ne can suyu oldu - Videolu Haber
KONYA (PERRE) - Behçet ATABEK - Tuz Gölü, Şubat ayındaki yağışlar ve kar erimeleriyle yeniden su tutmaya başladı. Göl yüzeyinde oluşan kızıl-kahverengi tonlar, ekosistemin kısmen nefes aldığını gösteriyor.
Türkiye'nin önemli doğal miraslarından biri olan Tuz Gölü, 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla etkili olan yağışlar ve kar erimeleri sayesinde yeniden su tutmaya başladı. İç Anadolu Bölgesi genelinde etkili olan yağışlar, kuraklıkla mücadele eden gölde su seviyesinin yükselmesine katkı sağlarken, uzun süredir kuruyan alanların yeniden suyla buluştuğu gözlendi. Göl yüzeyinde oluşan hareketli su tabakası ve genişleyen alanlar, ekosistemin kısmen de olsa nefes aldığını ortaya koydu.
Bölgede yapılan gözlemlerde, göl suyunun yer yer kızıl-kahverengi tonlara büründüğü dikkati çekti. Uzmanlar, bunun yağmur sularının çevredeki toprak yüzeylerinden taşıdığı mineral ve tortuların göle karışmasından kaynaklandığını ifade etti.

Siverek'ten bölgeyi gezmeye gelen Hüseyin Rüzgaresen, göldeki değişime dikkat çekerek, "Daha önce buranın kurak halini görmüştük. Şimdi suyun yeniden gelmesi sevindirici. Renk değişimi de doğanın farklı bir yüzünü gösteriyor" dedi.
Son yıllarda ciddi su kaybı yaşayan Tuz Gölü'nde su seviyesinin geçmişte yüzde 10'lara kadar düştüğü ve göl alanının yaklaşık 90 yıl içinde yüzde 85 oranında küçüldüğü biliniyor. Uzmanlar, son yağışların sevindirici olmakla birlikte geçici bir rahatlama sağladığını, yeraltı sularının azalması ve kontrolsüz sulama nedeniyle kuraklık riskinin devam ettiğini vurguluyor.

Tuz Gölü kıyısında yağışların ardından su seviyesinin yükseldiği görülürken, yağmur sularının taşıdığı tortular nedeniyle göl yüzeyinde kızıl-kahverengi tonlar oluştu.
Kaynak : PERRE
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Ankara–Bolu hattında kar mesaisi
ERZURUM’DAN BİR KEZ DAHA DÜNYA ve TÜRKİYE’YE "TAM BAĞIMSIZLIK" MESAJI
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
TOFAŞ ligin 24. haftasında parkeden mağlup ayrıldı
İstanbul Bakırköy'de sahne çiçek bahçesine dönüştü
Türkiye genelinde otizm farkındalığı Nisan ayı boyunca sürecek
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Haftanın vizyon filmleri izleyiciyle buluştu
Tokat–İzmir uçuşları başladı... İlk sefere su takı seremonisi
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Cezayirli Gazi Hasan Paşa’ya vefa... Kabristanlık yenileniyor, müze gemi projesi tamamlanıyor
Düzce Akçakoca'da trafik kazası: 1 yaralı
Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü
İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek
Bakan Şimşek’ten beyan uyarısı: Gönüllü uyum şart!
Egeli yaş meyve sebze ihracatçıları üç koldan sürdürülebilirlik atağında
Ağrı’da su taşkınlarına müdahale
Trabzon Tanıtım Günleri coşkuyla tamamlandı
İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi
Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı
İçişleri Bakanlığı’ndan polis ve bekçi düzenlemesi
Bakan Kurum: Sıfır atık tercih değil, mecburiyettir
Vergi uzlaşmalarında yeni dönem... Yetkili komisyonlar yeniden belirlendi
Mehmet Sekmen Liderliğinde Erzurum’da Güçlü Uyum: Murat Altundağ Projeleriyle Öne Çıkıyor
İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş
DMM’den “Koşuyolu Hastanesi Satılıyor” iddialarına yalanlama
Mudanya Devlet Hastanesi’ne yeni ünite
Yükleniyor











