Tarih: 14.01.2025 14:10

Yetkililer: 'İsrail' suyu savaş silahı olarak kullanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Gazze Su Otoritesi, İsrailli Mekorot şirketinden 2024 yılında toplam 13,8 milyon metreküp su satın alındığını ve bunun maliyetinin 54 milyon şekelden (14,8 milyon dolar) fazla olduğunu bildirdi.

Yetkililere göre, su kaynakları Ekim 2023'ten bu yana önemli ölçüde düşerek 18,5 milyon metreküpten 13,8 milyon metreküpe düştü. Bu azalma, işgalin cezalandırıcı önlemlerinin ve devam eden saldırganlığında suyu bir silah olarak kullanmasının bir parçası olarak tanımlanıyor.

Gazze'nin kuzey, orta ve güney bölgelerine sınırlı su tedarikini dağıtmak ve nüfusuna içilebilir su sağlamak için çalışmalar devam ediyor. Yetkililer ayrıca hatlar, rezervuarlar ve tuzdan arındırma istasyonları da dahil olmak üzere hasarlı su altyapısını onarmak, bakımını yapmak ve rehabilite etmek için çalışıyor. Ayrıca, su pompalama operasyonlarını sürdürmek için bu tesislerin erişilemeyen alanlarını işletmek için gerekli yakıtı güvence altına almaya çalışıyorlar.

Ekim 2023'ten önce bile Gazze'nin su temini 2,3 milyon sakini için yetersizdi. Devam eden İsrail savaşının ardından Birleşmiş Milletler, ortalama bir Gazze sakininin artık tüm ihtiyaçları için günde sadece üç litre suyla hayatta kaldığını tahmin ediyor; bu da 15 litrelik acil durum standardının çok altında.

Devam eden İsrail savaşı 700'den fazla kuyuyu ve tuzdan arındırma tesisini yok etti ve Gazze'nin su teminini önemli ölçüde azalttı. Dahası, "İsrail" bu temel hizmetleri işletmek için gereken yakıt ve elektrik eksikliği nedeniyle beş atık su arıtma tesisinin tamamının ve 65 kanalizasyon pompalama istasyonunun çoğunun kapatılmasını zorladı.

Oxfam: 'İsrail' 1993'ten beri Filistin'e karşı suyu silah olarak kullanıyor

Uluslararası insani yardım kuruluşu  Oxfam, temmuz ayında  İsrail işgalinin Gazze Şeridi'ndeki sivil halka karşı bir savaş yöntemi olarak su yoksunluğunu kullanmasını sert bir dille eleştirmişti.  

Oxfam, yayınladığı raporda, uluslararası hukuku ihlal eden ve insan hayatına karşı açık bir saygısızlık teşkil eden sistematik ve kasıtlı bir taktik olarak nitelediği uygulamayı kınadı.

Raporda, 1993 Oslo Anlaşmaları'ndan bu yana İsrail işgalinin su yoksunluğunu "  Filistinlilerin hayatlarını insanlıktan çıkarmak ve nihayetinde tehdit etmek " için kullandığı vurgulanıyor.

Oxfam'a göre, İsrail'in askeri eylemleri sonucu Gazze'nin su ve kanalizasyon altyapısının neredeyse tamamen tahrip olması, abluka altındaki Şerit'teki kötü yaşam koşullarının oluşmasına ve daha da kötüleşmesine önemli ölçüde katkıda bulundu.

Raporun temel bulguları, Gazze'deki su temininin %94 oranında azaltıldığını, bunun sonucunda kişi başına düşen günlük su miktarının beş litreden az olduğunu gösteriyor. Bu miktar, uluslararası standartlarda önerilen asgari acil durum eşiğinin çok altında.

Raporda, "İsrail'in eylemleri, Gazze halkının tamamını hayat kurtarıcı  su ve sanitasyon hizmetlerinden mahrum bırakarak, insanların sağlığı ve hayatta kalması için kaçınılmaz, acil ve uzun vadeli tehditler yarattı" denildi.

Temiz su ve sanitasyon eksikliği, Gazze nüfusunun dörtte birinin önlenebilir hastalıklardan muzdarip olmasına yol açtı.

'Su kontrolü soykırıma yol açacak' 

Ekim 2023'ün başlarında, İsrailli yetkililer Gazze'nin su altyapısı üzerindeki kontrollerini soykırım gerçekleştirmenin bir yolu olarak kullanmayı önerdiler. Topraklardaki Hükümet Faaliyetlerinin Koordinasyonu'na (COGAT) liderlik eden İsrail Tümgeneral Ghassan Alian, 10 Ekim'de şu iddiayı yaptı: "Vahşi hayvanlar gibi davrananlar sonuçlarına katlanacak."

"İsrail" Gazze'ye tam bir abluka uyguladı - Elektrik veya suya erişim yok, sadece yıkım. Kaos arıyorsanız, size teslim edilecektir."

"İnsan canavarlarına uygun şekilde davranılıyor. İsrail Gazze'ye tam bir abluka uyguladı - Elektrik yok, su yok, sadece hasar. Cehennemi istediniz, cehennemi alacaksınız."   




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —