Bugün, 23 Haziran 2024 Pazar
  • BIST 100

    10771,40%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79

Zangezur koridoru için yeni "iki düğüm noktası"

Azerbaycan'ın ana toprakları ile Nahçıvan bölgesi arasındaki tarihi kara bağlantısının yeniden tesis edilmesi Ermenistan için bir kurtuluş yoludur; Eğer Ermeni liderliği bu gerçeği anlar ve doğru kararı verirse...

DÜNYA 14.06.2024 15:34:00 0
Zangezur koridoru için yeni

İran tarafı Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesini destekliyor ancak bölgesel sınırların değişmesini kabul etmiyor. İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bagiri Kani, "CNN Türk" televizyon kanalına verdiği röportajda Zengezur koridoruyla ilgili bir soruyu yanıtlarken bunu söyledi.

Yen Müsavat'ın haberine göre İranlı yetkili daha sonra şunları söyledi: "İran tarafı, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki normalleşme başta olmak üzere bölgenin kalkınmasına yardımcı olacak tüm girişimleri destekliyor. Ancak Tahran, bölgenin demografik yapısını ve sınırlarını değiştirecek her türlü proje ve girişime karşıdır."

İran bugüne kadar sınırların değiştirilmemesi gerektiğini söylüyordu ve bu herkes tarafından biliniyor. Ancak bu sefer sınırın yanı sıra demografik değişiklikler de tartışılıyor. Bu açıkça İran'ın Azerbaycanlıların Ermenistan'daki tarihi topraklarına (Göyçe, Erivan, Vedi, Zengezur ilçeleri) dönüşüne karşı olduğu anlamına geliyor. İranlı bakan yardımcısının sözlerinden anlaşılan o ki, Zengezur koridoru açılır açılmaz Azerbaycanlılar topluca göç edecek ve koridorun o tarafında yerleşim yerleri kuracak, topraklar Ermenistan'ın elinden çıkacak. Sonuç olarak bu ülkenin İran'la sınırı olmayacak.

Bu arada Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan'ın Zengezur Koridoru'nun kontrolüne ilişkin söyledikleri de bu konuda "yeni bir düğüm" sayılabilir. "İki ülke arasındaki iletişimin kontrolünün başka bir kuruluşa devredilmesi seçeneğine geri dönme fırsatı varsa veya bir teklif varsa o zaman bu konu tartışılabilir. Ancak bunun bölgesel bir ülke olabileceğini düşünmüyorum." diye ekledi Simonyan, gazetecinin sorusuna yanıt olarak.

Zengezur koridorunun kontrolüne ilişkin öneriler daha önce de dile getirilmişti. Hatta geçen yıl Brüksel'in arabuluculuğuyla yapılan görüşmelerde Uluslararası Gümrük Birliği'nin bu durumda arabulucu olabileceği yönünde bazı fikirler vardı. Genel olarak şu anda iki öneri var: ya koridoru bu örgüt kontrol ediyor ya da tarafsız bir ülke. "Frontex" adıyla bilinen Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Teşkilatı'ndan bahsettiğimiz bildirildi. Frontex, 2004 yılında Dış Sınırlarda Operasyonel İşbirliğinin Yönetimi için Avrupa Ajansı olarak kuruldu ve temel olarak sınır kontrol çabalarının koordinasyonundan sorumludur. 2015 yılında kurum Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı adını almış ve 6 Ekim 2016 tarihinde resmi olarak Bulgaristan'ın Türkiye ile olan dış sınırında faaliyet göstermeye başlamıştır. Bütçesi 2015'te 143 milyon euro iken 2021'de şimdiden 543 milyon euroya çıktı. Ajansın çalışan sayısının 2027 yılına kadar 10.000'e çıkarılması planlanıyor.

Bu arada Zengezur koridoruna ilişkin açıklamalar da yoğun bir şekilde yayılıyor. Orta Koridor olarak da adlandırılan Uluslararası Trans-Hazar Taşımacılık Rotası, Çin, Kazakistan, Hazar Denizi'nin suları, Azerbaycan ve Gürcistan'dan geçerek Avrupa ve Asya ülkelerini birbirine bağlamaktadır. Deniz ve demiryolu konteyner taşımacılığında kullanılır.

Minval.az, Uluslararası Trans-Hazar Ulaştırma Güzergahı Birliği Genel Sekreteri Gaidar Abdikarimov'dan bu ulaşım güzergahının gelişme umutları hakkında bir açıklama aldı. Musavat.com, genel sekreterin Rusça yayınlanan siteye kapsamlı bir röportaj verdiğini ve Zangezur koridorunun geleceği hakkında iyimser bir şekilde konuştuğunu bildirdi. Zangezur koridoru faaliyete geçtiğinde Orta koridoruna dahil edileceğini söyledi.

Geçen ayın başında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, "Ermenistan'ın Gürcistan ve İran'la dost komşuluk geliştirmesi, Türkiye ve Azerbaycan'la da "düşmanlığı yönetmesi, azaltması ve ortadan kaldırması" gerektiğini söylediğini ve bu durumun dikkate alındığını da belirtelim. Bölgesel ilişkilerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bölgesel ulaşım yollarının entegre edilmesi, ekonomik ilişkilerin kurulup geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bugün Ermenistan Başbakanı, barış anlaşması imzalanmadan önce Azerbaycan ile iletişimin açılmasının tamamen mümkün olduğunu düşündüğünü söyledi. Nikol Paşinyan bu konuda ilk kez, "Pratik adımlarla gerçek dünyayı şekillendirip ardından sözleşme imzalamak mümkün." dedi.

Görüldüğü gibi Ermenistan'ın konumunda bazı değişiklikler var. Ve İran liderliği, rakamlar değişse bile renkleri koyulaştırma çizgisini izliyor... Yeni bakan, İran'ın önceki konumunu daha da kötüleştirerek kendi konumunu güçlendirmek mi istiyor, yoksa İran'ın gidişatında hiçbir şeyin değişmeyeceği mesajını mı veriyor? bir önceki pozisyon? Bakü, Zengezur'un "Frontex" veya Uluslararası Gümrük Birliği tarafından kontrol edilmesini kabul edebilir mi?

Elçin Mirzabayli: Zafer Kongresi Azerbaycan diasporasının tarihinde yeni bir aşamanın başlangıcıdır - AZERTAC

Elçin Mirzabaylı

Siyasi yorumcu Elçin Mirzabaylı, Yeni Müsavat'a İranlı yetkililerin görüşlerinin her zaman olduğu gibi bir anlam ifade etmediğini belirterek, "Her şeyi konuşuyorlar ama hiçbir şey söylemiyorlar. Öncelikle Zengezur koridoru ile Zangezur koridoru arasında yakın bir bağlantı var. Zengezur koridoru sınır dışı bir alan değil, Ermenistan topraklarından ve onun dış bölgesinden geçen ve gelecekte çok yönlü işlevlere sahip olabilecek bir koridordur, hiçbir durumda saçma ve mantıksız düşüncelerle ilişkilendirilemez. Mültecilerin evlerine dönüşü aslında demografik durumun gerçek, hukuki seyrine dönmesidir. Bu, Batı Azerbaycanlıların atalarının evlerinden zorla çıkarıldığında demografik durumun yapay olarak değiştirildiği ve artık hak sahibi oldukları anlamına geliyor. Demografik durumun doğal tablosunun yeniden sağlanması için Azerbaycanlı mültecilerin evlerine dönmeleri sağlanmalıdır. İran'ın dış politika dairesinin fiili başkanı, bu kadar basit ve herkesin anlayabileceği konuları anlamıyor veya anlamak istemiyorsa, bu zaten kendi sorunudur." Alen Simonyan'ın Zangezur Koridoru ile ilgili açıklamalarına ilişkin E. Mirzabayli, "Organizasyon" derken hangi kurumu kastettiğini tanımlamanın zor olduğunu belirterek, "Uluslararası Gümrük Birliği'nin işlevinin ulaşım koridorlarının yönetimi ve güvenlik konularını içermediğini belirtmek isterim. Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajans sadece AB üyesi ülkelerin kara ve su sınırlarından sorumludur. Ermenistan Avrupa Birliği üyesi olmadığından "Frontex"in bu misyonu yerine getirmesi mümkün değildir.

Elhan Şahinoğlu - Biography.com

Elhan Şahinoğlu

Atlas Araştırma Merkezi Başkanı Siyaset Bilimci Elhan Şahinoğlu, İran'ın yine farklı konuları birbirine karıştırdığını belirterek, "Azerbaycan'ın Batı Zangezur'u kontrol altına alma gibi bir planı yok. Eğer Ermenistan'ın bize karşı bir saldırı ve provokasyonu olmazsa, Batı Zangezur, Azerbaycan'ın tarihi toprakları olmasına rağmen, Azerbaycan gerçeklerle hesaplaşıyor ve bu toprakları kontrolü altına almaya niyeti yok. Ama bu başka bir konu, Azerbaycanlıların Batı Zengezur'a dönme hakları var ve Azerbaycan bu politikayı izliyor ve arkasındadır. Azerbaycanlıların anayurtlarına dönmesi o toprakların kontrol altına alındığı anlamına gelmemektedir. Azerbaycanlılar, güvenliklerinin sağlanması şartıyla geri dönüp Ermeni vatandaşlığını kabul edebiliyorlar. "İran şu anda buna karşı çıkıyor ve Azerbaycanlıların geri dönüş hakkını tanımıyor."

E. Şahinoğlu, İran'ın da koridor konusuna karşı olduğunu sözlerine ekledi: "Koridor Ermenistan topraklarından geçecek. Bu bir sınır değişikliği değil. İran tarafı bunu sınırların değiştirilmesi olarak tanımlıyor ve kendi yanlış mantığına göre sınırların değiştirilemeyeceğini söylüyor. Ama koridorla ilgili olumsuz düşüncelere sahip olmaya devam ediyorlar." Siyaset bilimci, Azerbaycan'ın da İran'la koridor projesi bulunduğunu kaydetti: "Fakat İranlı yetkililer her zaman Zengezur koridoruna karşı çıkar ve Azerbaycan ile ilişkilerde gerginlik devam ederse Araz koridoru denilen koridorun hayata geçirilmesi sorgulanabilir. Görünen o ki İran'ın tutumunda hiçbir şey değişmedi. Yani hâlâ "sınırların değiştirilemeyeceği" görüşündeydiler. Ama belirttiğimiz gibi sınırları değiştirmeye niyetimiz yok. Üstelik genel olarak Ermenistan ile sınırlar belirlenmemiştir. E. Şahinoğlu, Zengezur koridorunun kontrolüne ilişkin olarak da Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan'ın açıklamasını hatırlattı: "Tarafsız ülkelerin ve uluslararası kuruluşların kontrolünün mümkün olduğunu belirtti. Bu konu tartışılabilir, biz Azerbaycan'dan Avrupa örgütüne geçiş istiyoruz, bu örgütün yapısı nedir, Fransa'nın bu projeye dahil olma ihtimali var mı? Azerbaycan karşıtı bir tutum var, bunu kabul edemeyiz ama olayların gidişatı Ermeni yetkililerin Zengezur koridorunun açılmasıyla ilgili önceki politikalarını düzeltmeye hazır olduklarını gösteriyor, bu da iletişim hatlarının daha erken tesis edilebileceğini gösteriyor. barış anlaşmasının imzalanması".

Elhan Şahinoğlu, Paşinyan'ın son açıklamalarıyla koridora ilişkin önceki görüşlerini düzeltmeye hazır olduğunu gösterdiğine inanıyor: "Amerikalı diplomatlar Paşinyan'a, Zangezur koridorunun açılmasını geciktirmeye devam etmesi halinde Azerbaycan'ın buradan geçen Araz koridorunu tercih edeceğini tavsiye etti. İran. Bu ABD'nin çıkarlarına aykırıdır ve Ermenistan'ı Orta Koridor projesinin dışında bırakacaktır"... 

Azerbaycan devletinin dediğinin olacağı kesindir, aksi mümkün değildir. Aynı zamanda Zengezur Koridoru kardeş Türkiye için “olmazsa olmaz”dır. Ermenistan'a kapıların açılması da koridora bağlı...

E. PAŞASOY


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Girişimci Bigsnow sanatçılara destek oluyor

Linet Alaçatı JJ Private sahnesinde izleyenleri büyüledi!

Fenerbahçe sağlık kontrolünden geçti

Muğla Büyükşehir bayram mesaisinde

Sıcak havalarda burun kanamalarına dikkat!

Kocaeli zabıtasından bayram mesaisi

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. lerinin vefatının yıldönümünü saygıyla anıyoruz…

A Kadın Milli Takımımız Vigo Turnuvası’nda İspanya’ya mağlup oldu

Otoyollardan 21 milyon 67 bin 377 araç geçti

Gemlik Kent Lokantası'na geri sayım

Almanya’da bulunan Hüseyin Adalı’dan Keşanspor için çağrı

İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin yeni misafirleri Hataylı öğrenciler oldu

Şehit Mehmet Ali Horoz son yolculuğuna uğurlandı

İl Başkanı Alma, devletimiz her zaman vatandaşının yanındadır

Belediye başkanının evi önünde silah sesleri

Adak'tan Mardin ve Diyarbakır için taziye mesajı 

16. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri başladı

Tabakoğlu’ndan, İsmail Kocayusufoğlu’na ziyaret

Başkan Özdoğan: "Üreten kadınlarımızın her zaman yanındayız"

Levent Yüksel’den bilet satış rekoru

Malkara Belediyesi, Bip, Telegram ve Whatsapp şikayet hattı oluşturdu

Deniz ulaşımında yaz sefer tarifesine geçilecek

Tarım ve Orman Bakanlığından sulama otomasyonu yatırımları

Melikgazi Belediyesi örnek müstakil konutları için ihale düzenliyor

Uzunköprü TMO buğday alımına başladı

"Keşanlı Ali Destanı" Derince'de izleyicileriyle buluştu

Başkan Büyükkılıç'tan Kültepe Ziyaretçi Merkezi’ne davet

Trakya Üniversitesi, BUA üyesi üniversitelerle ikili iş birliğini geliştirmeye devam ediyor

Bakan Göktaş: “1’inci yıl ara değerlendirme raporunu hazırladık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, şehit Astsubay Horoz'un ailesine başsağlığı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. lerinin vefatının yıldönümünü saygıyla anıyoruz…

21 HAZİRAN ANTRENÖRLER GÜNÜ KUTLU OLSUN...

Palandöken’de “Cumhur İttifakı” esintisi

Yeter artık bu soyguna bir son verin!

BİZİM ÇOCUKLAR 3 GOL VE 3 PUANLA BAŞLADI...

Yakutiye bunu hep yapıyor

Yürüyemeyen merdivenler

Vali Çiftçi’den Şehit Ailesine ziyaret

Erzurum Valisi Çiftçi, Yol Uygulamasında bayramlaşma yaptı

YAKUTİYE’DE BAYRAM TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ

İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin yeni misafirleri Hataylı öğrenciler oldu

Trakya Üniversitesi, BUA üyesi üniversitelerle ikili iş birliğini geliştirmeye devam ediyor

BUÜ’nün akademik destekleri anlatıldı

KO-MEK’te yaz kursları başlıyor

Balkan Üniversiteler Birliği’nin yeni başkanı Karadağ

Egeberk'ten unutulmaz mezuniyet gösterisi

'Yeşil Geleceğim, Ailem ve Ben' resim yarışması sonuçlandı

İzmir Çiğli'de kadınlara dijital okuryazarlık desteği

Gebze'de eğitimin taçlandırdığı başarı tuvallere yansıdı

Kocaeli Büyükşehir Konservatuvarı'ndan yıl sonu etkinliği

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR