10 Ocak Dünya Ziraat Mühendisleri Günü dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, ziraat mühendislerinin tarımsal üretimdeki önemine dikkat çekti.
Ebubekir Doğan
Doğan, Dünya Ziraat Mühendisleri Günü'nün, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1846 yılında tarımsal eğitime geçiş yaptığı tarih olduğunu belirterek, "10 Ocak Dünya Ziraat Mühendisleri Günü, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğunun 1846 yılında profesyonel anlamda tarımsal eğitime geçiş tarihidir. Bu tarih daha sonra Dünya Ziraat Mühendisleri Günü olarak kutlanmaktadır. Ziraat mühendisleri, tarımsal üretimde, tarımsal inovasyonun, gıda güvenliğinin, çevre korumanın, toprağın, bildiğiniz bütün çevresel konuların sürdürülebilir bir şekilde profesyonel anlamda işlenmesini sağlamaktır." dedi.
"Ziraat mühendisleri, gıda güvenliğini sağlar"
Ziraat mühendislerinin, gıda güvenliğini sağlamak ve tarımsal inovasyonu daha verimli üretim için kullanmak adına sürekli sahada olduklarını vurgulayan Doğan, "Ziraat mühendisleri, gıda güvenliğini sağlar. Tarımsal inovasyonu daha düzgün bir tarımsal üretim için kullanır. Ziraat mühendisleri, tarımsal sorunların çözülmesi için sürekli sahada olan, üretime katkı sunan, kaynakların daha sürdürülebilir, iyi yönetilebilir şeklinde kullanmaya yardımcı olmaktadır." diye konuştu.
"Tarımsal sorunlar hala çözülmedi"
Türkiye'nin 1846 yılından bu yana tarımsal üretimde önemli adımlar attığını ancak hala bazı sorunları aşamadığını belirten Doğan, "Türkiye, 1846 yılından beri tarımsal üretime geçiş yapmış olsa bile maalesef hala günümüze kadar tarımsal sorunlarını çözememiştir. Hala elde ettiğimiz üretime göre daha pahalı girdi kullanıyoruz. Daha planlı tarıma yeni geçmeye başlıyoruz. Çok önceden geçmiş olmamız lazımdı. Özellikle gelişmiş ülkelerin bunu 50-60 yıl önce planlı tarımsal üretime geçip altyapı sorunlarını çözmesine rağmen biz hala bunu tam olarak yerine getirememişiz." ifadelerini kullandı.
"Ziraat mühendislerine ihtiyaç vardır"
Doğan, sürdürülebilir ve güvenli gıdaya ulaşabilmek, kaynakların korunması ve iyi yönetilmesi için eğitimin ve ziraat mühendislerinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Tarımsal üretimde sürdürülebilir, güvenli bir gıdaya ulaşmak, kaynakların korunması, kaynakların iyi yönetilebilmesi için; su kaynaklarımızın, topraklarımızın korunabilmesi için eğitime ihtiyaç vardır. Ziraat mühendislerine ihtiyaç vardır. Ziraat mühendisi olmadan bunların sürdürülebilmesi, doğru bir şekilde kanalize edilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bugün bizim için önemli bir gündür." (İLKHA)