Ali Berham Şahbudak

Tarih: 31.08.2024 10:29

30 AĞUSTOS'U 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI YAPAN KOŞULLAR NELERDİ.!

Facebook Twitter Linked-in

 

 

30 Ağustos zaferide Başkomutanımız Atatürk'un bir, askeri operasyonların başarıyla sonuçlandırıldığını gösterirdir.

Bu özellikler ışığında zafer bir olgu, 30 Ağustos Zaferi ise bir sonuçtur...

Olay olarak da kendine özgü ulusal  bağımsızlık temelli idealistik dinamikleri  ve evrensel rol modellik yapacak nitelikte kinetikleri olan eşşiz bir olaydır...

30 Ağustos Zaferinden Cumhuriyet yolculuğuna ilk yapı taşları savaş meydanlarında daki cephelerde bu cephelerde verilen amansız mücadele sonucunda Cumhuriyet eserini kurmak amacıyla Atatürk’ün 1915 yılında Çanakkale’de başlattığı ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet tam bağımsız olarak taçlandırdığı yolculuğun kilometre taşlarını nasil sıralandigi aşağıdadır...

Çanakkale Savaşı-1915
Samsun  Kararı-19.05.1919
Erzurum Kongresi-(23.07-07.08 1919)
Sivas Kongresi-(04-11). 09 1919
İlk Meclis’in  KuruluşU-23.04.1920
Büyük Taarruz Zaferi-(26-30 08.1922)
Cumhuriyetin İlanı-29.10.1923
30 Ağustos Zaferinden Cumhuriyet eserine uzanan yolculuğun kronolojisini  gösteren yapı taşları emperyalist devletlerin Anadolu’yu işgal ederek parçalamaya ve kendilerine toprak çıkarmaya çalışan işgalcilere karşı durarak  bağımsızlık ve özgürlük karakterinin değişmez mutlak değerini  vurguluyor. Bu değer özünde 1915 Çanakkale Savaşı, 15 Mayıs 1919 Samsun  Kararı, 7  Temmuz Erzurum Kongresi 1919, 4 Kasım  1919 Sivas Kongresi, 23 Nisan İlk Meclis’in Kuruluşu, 26-30 08.1922 Büyük Taarruz Zaferi ve  29 Ekim 1923 Cumhuriyet’in ilanının tarihsel kronolojisi de kararlı ve  özel ulusal duruşun temel kilometre taşlarını  göstermektedir...

30 Ağustos Zaferinin Güncel İkliminde Olması Gerekenler Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında dunyada 
eşi benzeri olmayan bir zaferle sonuçlanmis ve Büyük Taarruz'u anmak için kutlanan resmi bir bayramdır...

Savaş cephelerindeki ilk zafere gelen 26 Ağustos 1922'de başlar ve 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam ederek kazanılmış zaferdir...

30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil ederken günümüze de benzer ışıklar tutması zaferin kimyasının iyi anlaşılmasına bağlıdır.

30 Ağustos Zaferi ile bilindik  kavramlar  farklı kimyalara  evrilmiştir.
Çünkü;
Bağımsızlık 
Özgürlük
Vatan 
Özveri
Fedakarlık
Değerler

Yurtta sulh ve cihanda sulh ilkesel kavramlarının önem ve değeri bu cennet vatanın topraklarına kimsenin göz dikemeyeceğini, bağımsızlık ve özgürlüğünün Türk  Ulusunun  karakterinin temel yapıtaşlarını oluşturduğunu, ülke topraklarının geri alındığını temsil eder.

Geçmiş kadar bugün de geleceği etkiler görüşüyle 30 Ağustos Zaferi,  popüler olarak  baby boomer, x, y ve z adlarıyla anılan tüm nesillere anlatılmalı, görsel  sunumlarla ve gezilerle tanıtılmalıdır.

30 Ağustos Zaferi,  popüler olarak  toplumdaki farklı görüşlerin  ideolojik   empozeleriyle değil, toplumu birarada tutan değerler  ekseninde yalın  ve açık  olarak anlatı  gereksinimi bulunmaktadır.
30 Ağustos zaferi,  bir yere ve partiye  göre değil; ulusal kimlik temelinde algılanma  ve yaşatılma  iklimine  gereksinim vardır.

30 Ağustos Zaferinden, hem vatan topraklarının bütünlüğünün ve sınırlarının korunması hem de toplumsal yaşam  için  ibretlik  dersler  çıkarmaya  ve Türkiye Coğrafyasında tam bağımsızlık ilkesinin uygulanması  iklimine gereksinim duyuluyor.

Sonuçlar:
“Zafer Olgusunda, Eşsiz 30 Ağustos Olayının Güncel İklimi!” konulu bu çalışmada elde edilen bilgiler ışığında varılan  sonuçlar şunlardır:  30 Ağustos Zaferi, görünbilimde “imgesel olarak Ayyıldızlı bayrak  ve Türkiye’nin vatan toprakları”  olarak somutlaşırken, “imgesel olarak ise bağımsızlık, özgürlük, ulusal bütünlük, fedakarlık, cumhuriyet değerleri, halkın dayanışması, laiklik, manevi ve ulusal değerler olarak  kendini göstermektedir.

30 Ağustos hem ulusal  hem de evrensel özellikleri olan tam bağımsızlık ve özgürlük  ve idealistik formasyonlarına sahip eşsiz bir  olaydır.

30 Ağustos Zaferi’ne gelen her yapı taşı gelenin keyfi için geçmişi es  geçenlere Cumhuriyet üzerinde B,C, D…gibi planlar  yapanlara, 102  yıl önce olduğu  gibi bugünün güncel Türkiye Coğrafyasında  da daha çok gereksinim duyulan tarihi, özverili, duyarlı, nesnel, açık, somut,  bilimsel  ve manevi rehberdir. 

Öneriler:
“Zafer Olgusunda, Eşsiz 30 Ağustos Olayının Güncel İklimi!” ile ilgilenilen bu çalışmada ulaşılan sonuçlar doğrultusunda  güncel uygulamalarda  dikkate alınmasında yarar görülen  öneriler aşağıda  sıralanmaktadır:
Türk Ulusu’nun bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin  temel  değerini oluşturan idealistik düşüncenin her ölçekte bilinip  içselleştirilmesi için; Her  kademe  ve okul türlerinde Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet yolculuğunu oluşturan sosyal ve kültürel mirası oluşturan değerler öğretilmelidir.

30 Ağustos Zaferi öğrencilere  ve yurttaşlara  bağımsızlık ve  özgürlük değerleri mutlaktır ve değişmez  olduğu anlatıları pekiştirilmelidir.

Bağımsızlık, özgürlük ve Türkiye Cumhuriyet’inin  değerleri iyi, doğru, güzel ve  evrenseldir duyuşsal  kazanımları yaygınlaştırılmalıdır.
Öğrencilere  ve her yurttaş  bireye bağımsızlık,  özgürlük  ve Cumhuriyet düşüncesi yaşayan, mutlak ve değişmez, değerler  olarak  bu değerlerle nasıl yaşayacağı öğretilmelidir.

İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanan bayram sonsuza dek Cumhuriyet’in değerleri  ve ilkeleriyle yaşatılmalı.  

Bu  konuda yeni  tesbitler ve yeni özneli tutucu ve kuşatmacı  yargılar  yerine; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve  arkadaşlarının 102 yıl önce çizip uyguladıkları ulusal iradeli strateji planı  izlenmelidir.

30 Ağustos Zaferi  siyaset, akademik, bilim, ticaret ve  eğitim  dünyasında herkesin  koruması gereken önemli ve değerli bir hazine olarak  her daim; “Cumhuriyet’in kurucu  felsefesine dayalı Atatürk İlkeleri ve tam bağımsızlık temelinde geçmişi unutmadan, bugünde  güncel iklimi doğru algılayan ve gelecekte ise vazgeçilmez esin kaynağı olarak”  görülmelidir.

30 Ağustos Zaferine Bir Kutlama  ve Minnetle  Teşekkür 30  Ağustos Zaferi 2024 Türkiye Coğrafyasında de Milli bayram olarak sonsuza dek Cumhuriyet ’in kurucu felsefesi ve Atatürk İlkeleri temelinde kutlu olsun.  

Eşsiz  Zaferi yaşatan Atatürk ve  silah arkadaşlarıyla birlikte tüm şehitlerimizi minnetle rahmetler anıyorum...

 

      ALİ BERHAM ŞAHBUDAK.
CUMHURIYETÇİ AYDINLANMA 
PARTİSİ KURUCU GENEL BAŞKANI


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —