Bugün, 14 Aralık 2025 Pazar

Modern siyasal düşüncenin en uç iki kutbunu temsil eden Anarşizm ve Otoritaryenizm, birey ile iktidar arasındaki ilişkinin en sert biçimlerde ele alındığı ideolojilerdendir. Biri bütün otorite biçimlerini reddederken, diğeri tüm iktidarı merkezîleştirerek mutlak kontrolü savunur.

Amacımız, bu zıt uçlarda yer alan yönetim anlayışlarının temel tezlerini, tarihsel arka planlarını, güncel etkilerini ve birbirleriyle olan çelişkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir.

 

 Anarşizm

Savunanlara verilen ad: Anarşist

Anarşizm, her türlü zorlayıcı otoriteyi, devleti ve hiyerarşik yapılanmaları reddeden bir ideolojidir. Anarşistlere göre insanlar doğuştan özgür ve eşittir; devlet gibi kurumsallaşmış otoriteler bu özgürlüğü baskılar. Onlara göre düzen, yukarıdan aşağıya dikte edilerek değil, bireyler arasında gönüllü birlikteliklerle kurulmalıdır.

Anarşizm birçok farklı kola ayrılır: bireyci anarşizm, kolektivist anarşizm, anarşist sendikalizm vb. Hepsinin ortak noktası, merkezi otoriteye ve zorlayıcı yapıya karşı durmaktır. Anarşistler için devletsiz bir toplum, özgürlüğün ve hakiki eşitliğin tek yoludur.

 

 Otoritaryenizm

Savunanlara verilen ad: Otoritaryen

Otoritaryenizm, bireyin haklarını ikinci plana atarak, devletin ve liderliğin mutlak otoritesini savunan bir yönetim anlayışıdır. Otoritaryen sistemlerde iktidar çoğunlukla tek merkezlidir ve yasama-yargı gibi denetleyici mekanizmalar ya askıya alınmış ya da göstermelik hâle getirilmiştir.

Otoritaryenlere göre bireylerin düşünsel ve davranışsal sınırları belirlenmeli, devlet çıkarları kişisel özgürlüklerin üstünde tutulmalıdır. Bu düşünce, düzen, güvenlik, toplumsal ahenk ve kalkınma için sert yönetimi zorunlu gören bir anlayışı temsil eder. Tarihte birçok totaliter rejimin temeli bu ideolojiye dayanır.

 

 Fikir Çatışması

Anarşistler, otoritaryenizmi köleliğin başka biçimi olarak görür. Onlara göre insanlar, ancak devletsiz ve kuralsız bir toplumda özgürlüğe ulaşabilir. Otorite her zaman yozlaşır, bireyi küçültür.

Otoritaryenler ise anarşizmi kaos ve yıkımın ideolojisi olarak tanımlar. Bireyin sınırsız özgürlüğünün, toplum düzenini yok edeceğini savunurlar. Güçlü liderlik olmadan adaletin ve refahın sağlanamayacağını öne sürerler.

Bu iki görüş arasında uzlaşmazlık derindir. Biri tüm otoritenin yıkımını isterken, diğeri tüm yapının tek elde toplanmasını savunur. Bu çelişki, günümüzün dijital çağında bile özgürlük-güvenlik tartışmasının kalbinde yer almaya devam eder.

 

“Ne zincirsiz özgürlük anarşisidir, ne zincirli disiplin kurtuluş; erdem, ölçüde saklıdır.”

N. KACAN

 


Necat KACAN

Eğitimci Araştırmacı Yazar


Anarşizm ve Otoritaryenizm: Sınırsız Özgürlük mü, Mutlak Denetim mi?

Necat Kacan

5.06.2025 09:28:00

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR