ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU / #ANKARA 27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesiyle, Ankara Millî Mücadele'nin #karargâhı olmuştu.
23 Nisan 1920'de Türkiye #Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. #Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen kurulmakta olan Türkiye #Cumhuriyeti Devletinin başkent durumuna geldi.
#Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasından sonra.
İtilâf Devletleri'nin askerleri İstanbul'dan çekildiler. İstanbul'un işgalden kurtulması ile yeni devletin başkentinin neresi olacağı tartışılmaya başlandı.
Tıpkı bugün olduğu gibi yüz yıl önce de #Cumhuriyete ve #Anakaranın başken olmasına karşı çıkan bazı kişiler #İstanbul'un başkent yapılmasını istiyorlardı.
Ancak meclisin #Ankara'da açılması, buraya fiilen hükümet merkezi olma niteliği kazandırmıştı. Ayrıca Ankara, #Türkiye'nin merkezinde, askerî ve coğrafî özellikleriyle başkent olabilecek Türkiye Cumhuriyetinin de merkezindeki tek stratejik konumdaydı.
İsmet Paşa (İnönü), bir kanun teklifi hazırlayarak #Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. "Türkiye Devleti'nin başkenti #Ankara'dır." şeklindeki bir maddelik kanun teklifi kabul edildi (13 Ekim 1923).
Kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara Türk Cumhuriyeti Devletinin başkenti oldu. Ankara’nın Başkent #Oluşunun 101. Yılı Kutlu Olsun
Ali Berham ŞAHBUDAK
CUMHURİYETÇİ AYDINLANMA
PARTİSİ KURUCU GENEL BAŞKANI