Bayramı “bayram” yapmak elimizde…
Henüz tan yeni ağarırken camilere akın akın gelen insanlarımızın tek bir amacı bulunmaktadır. Bir ay boyunca Ramazan ayında tutulan oruçların, kılınan teravihlerin ve maddi/manevi tüm ibadetlerin tamamlanmasını perçinlemek, toplu olarak bayrama girerek duaların zincirinde buluşmak ve Semaya açılan ellerin içerisinde biriken duaların kabulünü umut etmektir.
Oysaki bu duaların kabulü de, bayramı bayram olarak gerçek manada yaşamak ta sadece ve sadece bizim kendi elimizdedir.
Böylesi ulvi bir umudu birilerinden beklemek ve bu bekleyiş içerisinde geçen vaktin zayi olmasına göz yummak ise hayal kırıklığından başka bir şey değildir.
Bayramı bayram olarak yaşamanın ve dahi bayram günleri dışında da bu sevinci sürdürmenin, kesinlikle kendi elimizde olduğunu bilmek ve bunun da bir tek yolu vardır ki; çok basit bir adımdır.
"Ben" olmaktan çıkıp “biz” olabilmeyi başararak, şahsımıza saygı ve sevgi duymak için başkalarına o sevgi ve saygıyı göstermemizde yatmaktadır.
Trafikte, toplu taşıma araçlarında, kamuya açık alanlarda, şahsi tasarruf alanlarımızda, kamu hizmet alanlarında karşılaştığımız her bireye önce “insan” mantığıyla yaklaşıp sonrasında da insanlığımızın gereği olan selamlaşma temeliyle “sevgi” ve “saygı” çerçevesinde değerlendirir isek sorun kendiliğinden ortadan kalkacağı gibi içerisinde bulunduğumuz ve idrak edeceğimiz bayramı da hayatımız boyunca gerçek bir bayram mantığıyla yaşamamız mümkündür.
Dinimiz, hayat felsefesi esasları içerisinde “kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi, başkalarına yapma” uyarısıyla bu çizgiyi gayet net bir şekilde çizerek, bayram yolunu tarif etmiş.
Bu kurala uyulduğu sürece yaşanılan her gün bayram, hissedilen her duygu da bayramlık olarak insanlığımızın hediyesi olacaktır.
Bayrama ulaşmak için sadece ve sadece adım atılacak tek bir basamak vardır. O da insan olmak ve kendimizden başkalarına insanca yaklaşmaktır…
Bayramımız bayram olur inşallah…
Ha…
Bu arada;
İçimizdeki menfaatine düşkün olanlar ve bu menfaatleri esnasında toplum kurallarını ve etiğini çiğneyenler, kazanım için art niyetli olanlar için duyurabileceğimiz her hangi bir sözümüz bulunmamaktadır.
Bu bahsettiğimiz konular sadece ve sadece “İNSANLAR” ve kendisini “İNSAN” olarak görenler içindir…
İnsanlığının şeref ve haysiyetini yaşayanların bayramı mübarek olsun efendim,
Vesselam…