Necat Kacan

Tarih: 23.06.2024 17:56

Suyun Felsefesi :Akışa Uyum Sağlamak

Facebook Twitter Linked-in

Suyun doğası, derinliklerinde gizli olan öğretilerle insan yaşamını anlamlandırmak için zengin bir kaynaktır. Suyun akışı, sessiz ama etkili bir öğretmendir; hayata dair önemli dersler sunar.

Suyun doğasıyla başlayalım. Dağdan akan su, en kolay yolunu bulur; kaya çıktığında karşısına, onunla mücadele etmek yerine etrafından dolanır ve yoluna devam eder. Bu, Sufilerin de vurguladığı gibi, hayatımızdaki gereksiz mücadelelerden kaçınmanın ve enerjimizi doğru kullanmanın önemli bir öğretisidir. "Seninle uğraşan hiç kimseyle uğraşma" ilkesi, bizi durduk yere zaman ve enerji kaybetmekten korur.

Ancak hayatta her zaman engellerle karşılaşabiliriz. Suyun öğretisi burada devreye girer: Sabır ve süreklilik. Su, karşısına çıkan büyük bir kaya ile karşılaşırsa, birikir ve onun üstünden aşmaya çalışır ya da sabırla damla damla kayayı delerek yoluna devam eder. İşte bu, hayatta karşılaştığımız zorlukları aşarken sabırlı olmanın ve sürekli çaba göstermenin önemini hatırlatır.

Su her zaman akar ve bu akışıyla temizlenir. Ancak bazen duraklar, birikintiler oluşabilir. Sufilerin öğüdü ise burada önem kazanır: "Sen su gibi ak, her gün yenilen, her gün yeni bir şeyler öğren." Değişimi kucaklamak ve yenilenmek, hayatın doğal bir parçasıdır. Değişime direnmek yerine, ona uyum sağlamak ve büyümek, gerçek anlamda yaşamak demektir.

Su uyumludur. Hangi kapta olursa olsun, o kapın şeklini alır. Ancak doğası asla değişmez. İşte bu özellik, doğaya uyum sağlamanın ve çevremize nasıl adapte olabileceğimizin güzel bir örneğidir. Esneklik, değişime ayak uydurabilme yeteneği, hayatta kalmanın ve başarıya ulaşmanın temel taşlarından biridir.

Son olarak, su berraktır ve şeffaftır. Olduğu gibi görünür, paylaşımcıdır ve besleyicidir. İnsanları, hayvanları ve doğayı besler. İşte bu nedenle Sufiler, birbirlerine "Su gibi ol, azizim" derler. Hayatı besleyen, yaşamın kaynağı olan suyun öğretileri, insanın ruhuna ve yaşam felsefesine derin dokunuşlar yapar.

Suyun felsefesi, hayatın akışına teslim olmayı ve doğallığı korumayı öğretir. Biz de su gibi olup, akışına güvenerek, berrak ve besleyici bir yaşam sürmeye çalışmalıyız. Değişimden korkmayıp, ona uyum sağlayarak ve sabırla ilerleyerek, hayatın engin sularında var olabiliriz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —