Dün ofiste, Erzurum’a ve Erzurumspor’a, gönül vermiş taraftarlar, bürokratlar ve STK’ların temsilcileri toplanarak, haklı olarak “Stat istiyoruz” dediler.
Evet; Erzurumspor Kazım Karabekir stat’ının dayanıksız olup tribünlerin kapatılmasından bu yana; elverişsiz hava koşulları, stattın bakımsızlığının yanında esas önemli olan halk ile bağının kopmasıydı. Benimde çok yakından takip ettiğim dönemlerde dayanıksız diye kapatılan tribünlerde, özellikle hafta sonu oynanan maçlarda, binlerce Erzurumspor taraftarı bir araya gelerek maçlar şölen havasında geçiyordu. Yani; stat bu günkü konumuna gelince takım ve şehir arasında aidiyet duygusu da kayboldu.
Mavi beyazlı renklere aşık taraftarlarda stat kapanınca onlarda kötü koşullar nedeniyle, maçlara gitmediler. Evet Erzurumspor’un gerçekten çağdaş, modern ve günümüz koşullarını taşıyacak bir stada ihtiyacı var.
Pek kim yapacak?
Elbette ki seçim öncesi AKP adaylarımız bir hışımla Spor Bakanı Osman Bak’ı arayarak; stat sözü aldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen stat için yer sözü verdi.
Bunlar yaşanalı 7-8 ay oldu. Pek verilen sözler? Onlar daha hayata geçmedi. Çünkü siyasetçileri sizde bilirsiniz politika yaparlar. Söz verirler. Bu da öyle bir şeydi! Erzurumspor yönetim de topu daha doğrusu bombayı siyasetçilerin kucağına bıraktı. Biliyorlar ki, bu iş olmayacak takım liderlik için mücadele ederken, taraftarı da bu işine dahil ederek, konuyu gündemde tutmayı başardı.
Aslında; Erzurumspor yönetimi bu konuda yani yeni stat konusunda; Çalışma yaparak, fizibilite, mimar ve mühendislik anlamında dosya hazırlayıp genel hatlarıyla bir plan ve programla çıkmaları gerekirdi. (Ya da böyle bir program, çalışma yapıldı halkımızın haberi yok) Bunu yapmadan stat istiyoruz diyerek aslında seyircinin ve oluşan durumun gazını almış oldular. Bu baştan savma ve plansız bir durumu ortaya çıkarttı. Böyle olmamalıydı. Sadece stat istiyoruz demekle stat olmaz. Sende ortaya birtakım veriler koymalısın. Aynı zamanda Erzurumspor’un bugünden değil, 2011 olimpiyat oyunlarından bu yana yeni ve modern bir stada ihtiyacı var.
Bugüne has ve özel bir durum değil. Ancak; unutulmasın yetmiş seksen yıldır aşılamayan Erzurum engellemesi de var. Bu iş siyaset üstü demekle olmaz. Olmuyor da. Erzurum gerçeği ve iktidar gerçeği varken bu işin çözümü nasıl olacak? Birde bugün yaşanılan ekonomik kriz varken devlet nasıl onay verecek? Bunu da iyi analiz etmek gerek Bazı oy peşinde koşanlar ve koltuk sahipleri “devlet yapmazsa biz yaparız” dedi. O zaman buyurun yapın! Elinizden tutan yok. Nasıl olacak? Devlet onay vermeden?
Son olarak; Erzurum, Erzurumspor yönetimi ve biz taraftarlar şehir’e yeni bir stat istiyoruz. Ancak; bu günkü ekonomik şartlar, siyaset ve Ankara-Erzurum çekişmesi de dahil, yöneticilerin söylediği gibi bu şehir siyaset üstüdür sözü gerçeği yansıtmıyor. Tam da siyasetin göbeğidir. O zaman o göbeği biz kendimiz keseceksek nasıl olacak? Birde unutulmasın Erzurum birinci derecede deprem bölgesi. Erzurum siyaseti bu konuda duyarsız. Deprem kapımızda. Erzurum’un yüzde ellisi depreme dayanıksız evlerde oturuyor. Erzurum halkı da deprem konusunda duyarsız kalan kamu ve Belediye hatta siyasetçilere Erzurum deprem konusunda duyarsız ve eylemsiz kaldığını haykırıyor.
Aşağı tükürsen sakal, yukarıya tükürsen bıyık misaliyiz.
Erzurum yeni bir stat istiyor. Erzurum depreme dayanıklı sağlam ve yaşanabilir bir il olmayı istiyor.
Her şey siyaseten, siyasetçinin iki dudağı arasında. Olur mu? Sizce?
Şimdi top siyasetçilerde, devlette, spor Bakanında, Büyükşehirde… Hem yeni bir stat hem de Erzurum’un deprem konusunda en az seviyede etkilenmesi için yapılacak çalışmaları, planlamaları yakından takip edeceğiz. Bakalım neler olacak?
Bekleyip göreceğiz Tabi nasıl olacak? Yeni bir stat nereden baksan bugün başlıyorum desen 2 yıldan önce bitmez böylede bir durum var
Dervişi misali muradımıza erer miyiz?
Hakan Dikmen