KARA PARA/AYIPLI ÜLKE/ GRİ LİSTE
Nedir kara para? Yasadışı yollardan elde edilen gelir. Kara para, uyuşturucu, kumar, fuhuş, hırsızlık, yolsuzluk, vergi kaçırma, rüşvet, insan kaçakçılığı, terör besiciliği gibi yasadışı yollardan elde edilen gelirlerdir. Yasadışı yollardan elde edilen bu gelirin kaynağının gizlenerek yasal finans sistemi içine sokulmasına da “kara para aklama”, denir. Kara paranın aklanması küresel düzeyde olduğu gibi ulusal düzeyde de suçtur. Bu suçun işlenmesi konusunda yeterli hassasiyet göstermeyen ülkeler, “ayıplı ülke” statüsüne sokularak “gri listeye” alınır.
Ülke için bir utançtır elbette gri listeye girmek. Türkiye bu utancı iki defa yaşadı. 2010 yılında Türkiye “gri liste” kapsamına alındı. Alınan önlemler sonucu 2014’te de gri listeden çıkarıldı.
Kara para aklama, küresel bir meseledir. Uluslararası terörizm, uyuşturucu ticareti, yolsuzluk ve organize suçlar gibi faaliyetlerle direkt bağlantılıdır. Ülkeler, kara para ile mücadele etmek için çeşitli yasalar çıkarır ve düzenlemeler yapar, mücadele ederler. Mücadelede etkili olmak için de ticari ilişkide bulunulan ülkelerle işbirliği yapılır. Türkiye, Ekim 2021’de kara para konusunda yeterli hassasiyeti göstermediği için bir defa daha “ayıplı ülke” statüsüne sokularak “gri listeye” alındı. Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen,Zimbabve, Ürdün ve Mali gibi ülkelerle aynı kategoride olmak elbette ülkemiz için bir büyük utançtı. Kaldı ki Türkiye 24 Eylül 1991 tarihinde aldığı kararlaKara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubunun üyesiydi. Üye bir ülkenin düştüğü veya düşürüldüğü bu durum ülkede yaşayan ülke sevdalısıher vatandaşı derinden yaralamıştır. Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak ülkemizi bu duruma sokanları, sokulmasına göz yumanları, kara paradan nemalananları lanetliyor, Allah’a havale ediyorum.
13 Haziran 2024’te bakanlıktaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen "Ankara 365 Medya Buluşmaları" toplantısında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Son bir yıl içerisinde 585 organize suç örgütü çökertildi, 106 milyar lira değerinde mal varlığına el kondu. Türkiye Yüzyılında bakanlığımızın misyonu, Türkiye'nin huzurudur. Huzuru tesis etmek için de yer, zaman ve mekân ayırt etmeksizin terör örgütleri, organize suç yapılanmaları, zehir tacirleri, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve suç odaklarıyla mücadelemizi yılın 365 günü gece gündüz demeden sürdürüyoruz. Burada biliyorsunuz, bizim gri listeyle ilgili bir durum söz konusuydu. Dört başlıkla ilgili görev dağılımında üç başlık İçişleri Bakanlığını ilgilendiriyordu. Bir başlık da Adalet Bakanlığımızı ilgilendiriyordu. İşi sıkı tuttuk. Bunların her biri o gri listeden çıkmaya giden bir kilometre taşları.", dedi. İç işleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’yı ve ekibini kutluyoruz. Yaptıkları başarılı çalışma ve operasyonlar nihayet semeresini verdi ve ülkemiz 26-28 Haziran 2024 tarihinde FATF genel kurulunda alınan kararla bu ayıptan kurtuldu ve gri listeden çıkarıldı.