Prof. Dr. Mehmet Dumlu Aydın

Tarih: 03.05.2024 16:49

PROF.DR. MEHMET DUMLU AYDIN

Facebook Twitter Linked-in

Kaleboynu Köyü/Tortum/Erzurum’ludur. İlkokul sonrasında hafızlığını tamamladı…. Evrenin başka bir mekanizmayla var olduğunu ve işlediğini fark edince, onu tabi olduğu ve ürettiği biyolojiyi fizik ve matematik yasalarıyla yorumlamak için ortaokula başladı ve klasik bir lise eğitimi sonrasında 1982 yılında girdiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1988 yılında mezun oldu. 

1988-1991 yılları arasında Rize ili Pazar ilçesinde mecburi hizmetimi tamamladı ve kısa bir süre Rize İl Sağlık Müdürlüğü görevinde bulundu. 1991 yılında TUS’la girdiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Kliniğinden 1996 yılında beyin cerrahisi uzmanı olarak diploma aldı. 1997-2001 yılları arasında Erzurum SSK Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği’ni yeniden kurdu. 2001 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesine aynı kliniğe yardımcı doçent olarak girdi. 2003’te ayrıldı ve 2004’te tekrar dönüş yaptı. 2005 yılında doçentlik sınavını geçerek 2006’da doçentlik, 2011’de profesörlük kadrosuna atandı. Halen aynı üniversitede klinik ve deneysel nöroşirürji alanında eğitim ve aydınlanma eylemine devam etmektedir. 

2002 yılında kısa bir Karolinska Üniversitesi/İsveç’te, 2008 yılında Hollanda'da Maastricht Üniversitesi'nde ve 2011’de Amerika Birleşik Devletleri'nde Emory Üniversitesi'nde üçer aylık sürelerle klinik/sinir bilim alanlarında laboratuvar gözlemcisi olarak çalışmalarda bulundu. Ayrıca İsveç, Almanya, İtalya, İspanya, Dubrownik …. gibi birçok yabancı ülkede beyin/matematik/fizik temelli deneysel-klinik çalışmalara ve kongrelere katıldı. 

İrrasyonel sayıların, Tanrı/adalet/aşk/nefret…. Gibi soyut olduğu sanılan kavramların somut ve nörolojik kökeni üzerine deneysel çalışmalar yanında ışık/ses/koku/tat sinyalleri üzerine deneysel/klinik çalışmalar yürütmektedir. Felsefi ve matematik içerikli şiirleri vardır. Freudyen teorinin biyolojik kökenleri hakkında mikroskobik keşifler yaptı ve yayınladı. Özellikle otonom sinir sistemi/otonom ganglionlar; koku ve tat sinyal sistemleri alanında 100'den fazla orijinal SCI indeksli makalesi mevcuttur. 

Sinir sistemi alanında 50’nin üzerinde keşif yapmış ve uluslararası dergilerde yayınlamıştır. Discovery Of Taste Rosea Of Hedonia (Amazon Yayını), Beauties Of Atonom Ganglia, Hacklenen Levh-i Mahfuz (Hacked Deep State of The God), Spinal Kordun Zihin Üretimindeki Rolleri,…. Angular Gyrusun Bilimdeki Yeri, Rolleri, Çiçek Açan Denklemler, İrrasyonel Sayıların Rasyonalizasyonu …. isimli Kitap Çalışmaları vardır. Bu alanlarda yaptığı çalışmalarla madalya, patent ve çok sayıda ödüller aldı. Son çalışmaları koku ve tat sinyallerinin fiziği, irrasyonel ve karmaşık sayıların nörofiziksel kökeni üzerindedir. İngilizce ve Arapça bilmektedir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —