-YURTDIŞINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİMİZ VE İMAMLARIMIZ HAKKINDA,
-YURTDIŞINDAKİ İMAMLARIMIZA TEMİN EDİLEN LOJMANLAR ÖĞRETMENLERİMİZE DE SAĞLANAMAZ MI?
Vahit ÖZDEMİR
1961 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında işgücü anlaşması imzalandı ve vatandaşlarımız İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla Almanya’ya KONUK İŞÇİ olarak gitmeye başladılar.
Daha sonra Türklerin Belçika, Hollanda, Danimarka,İsveç, Norveç, Avusturya ve Fransa’ya İŞÇİ olarak gitmeye başladıklarını görüyoruz.
1967 yılında Millet Partisi Genel Başkanı Osman Bölükbaşı Demirel Hükümeti’nin bilgisi dahilinde beraberinde milletvekili ve sendikacılar olduğu halde Avrupa’ya bir gezi düzenledi.
Bölükbaşı 1 aylık gezisi sırasında Almanya, Belçika ve Hollanda’daki işçilerimizle yakın temas kurdu ve dertlerini dinledi.
Bölükbaşı Avrupa dönüşü Başbakan Demirel’i makamında ziyaret ederek yurtdışındaki işçilerimizin sorunlarını dile getiren bir dosyayı elden Başbakan’a teslim etti.
Yurtdışındaki işçilerimiz dini vecibelerini yerine getirebilmek için öncelikle İMAM ve çocuklarının ana dillerini unutmaması için de ÖĞRETMEN talep ediyorlardı.
Türkiye’de bürokrasi çok ağır işlediği için işçilerimizin talepleri geç dahi olsa sonunda yerine getirebildi.
Yurtdışına gönderilen imamların maaşları daha önce maalesef Suudi Arabistan’ın RABITA teşkilatı tarafından ödeniyordu.
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun yazılarıyla bu kepazeliğe son verildi.
Çeşitli Bakanlıkların (Dışişleri, Maliye, Milli Eğitim, Kültür, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı vb.) Temsilcilerinden oluşan bir ORTAK KÜLTÜR KOMİSYONU ( OKK) kuruldu.
Milli Eğitim Bakanlığı yurtdışına gidecek öğretmenlerin, Diyanet İşleri Başkanlığı ise yurtdışındaki göreve talip olan imamların yazılı sınavlarını yaptı.
Yazılı sınavları kazananlar OKK tarafından mülakata tabi tutuldular.
Bendeniz de OKK toplantılarına Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi olarak 3 yıl katıldım.
Toplam 4.500 imam ve yine toplam 4.500 öğretmenin mülakatında hazır bulundum.
İmamların öğretmenlere nazaran daha eğitimli ve daha kibar olduklarına da yakinen şahit oldum.
Yurtdışına tayin olacak imam ve öğretmenlerin Türkiye’deki esas maaşları banka hesaplarına yatırılmaktadır.
Yani bir maaş kaybı sözkonusu değildir.
Dışişleri Bakanlığı Kültür Varlığı Fonu’ndan imam ve öğretmenlerin yurtdışı maaşları Başkonsolosluklarımız aracılığıyla ilgililere ödenmektedir.
İmam ve Öğretmenlerin yurtdışı görev süreleri 5 yıldır.
Yurtdışına tayin edilen imamların hangi derneklerde görev yapacağına ilgili Din Hizmetleri Ataşesi karar vermektedir.
Bir derneğe imam tayin edilebilmesi için ilgili derneğin gelecek imama lojman temin etmesi ve imam ile aile bireylerine sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir.
Esasen, imamlara ve öğretmenlere Dışişleri Bakanlığı Kültür Varlığı Fonundan geçinebileceği bir maaş da gönderilmektedir.
Yurtdışına tayin olan öğretmenlerin hangi okullarda görev yapacaklarını ilgili Eğitim Ataşesi tayin etmektedir.
Yurtdışına atanan öğretmenlerin Türkiye’deki maaşları imamlar gibi işlemekte ve banka hesaplarına anında transfer edilmektedir.
TALEP : Yurtdışında büyük bir fedakarlıklarla görev yapan öğretmenlerimizin de imamlar gibi mümkünse, lojmanlarda oturmalarının sağlanmasını eski bir diplomat olarak ilgililerin takdir ve değerlendirmelerine selam ve saygıyla sunuyorum.
NEREDEN NEREYE?
Vahit Özdemir
(E) Diplomat
28 Ekim 2024