Selçuk Bayraktar müjdeleri Twitter hesabından verdi.
Selçuk Bayraktarın sosyal medyasından duyurduğu “TB3’te yerli motor kullanılacak.” haberi büyük müjde olarak ele alındı. Uzmanlar yerli motor kazanımının ne anlama geldiğini yorumladı.


Yapılan son çalışmalarda varılan noktanın TEI için çok önemli olduğunu söyleyen Kadir Doğan’a göre, bu gelişmeler sonucunda Türk yapımı motorlar kısa sürede dünyada büyük talep görebilir.
“TEI’nin motorunu daha önce ANKA’da görmüştük. Şimdi farklı bir platform olan TB3’de de göreceğiz. Siz motoru yaparsınız bu bir başarıdır. Ama farklı platformlara entegre edebildiğiniz zaman başarınız kat be kat artmış oluyor” diyen Kadir Doğan sözlerine şöyle devam etti:
“Motor entegrasyonu zorlu bir husus. Soğutması var, yakıt enjeksiyonu var, diğer alt başlıkları var. Platform ile müşterek bir şekilde çalışmanızı gerektiren bir durum. Siz farklı platformlarda bunu kullandıkça geri dönüşlerin sayısı da artacak. Bizzat sahadan gelecek dönüşler sizin ürününüzü mükemmelleştirecek. TEI’nin motorlarına ben bu gözden bakıyorum.”
“Tüm bunları alt alta koyunca TB3’de bu motorun kullanılmasının neden önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Yüksek irtifa, uzun uçuş süresi, verimli yakıt tüketimi gibi parametreler göz önüne alındığında bu motorun dünyanın kendi alanında en iyi motorlarından biri olduğunu söyleyebiliriz.”

“TB3 mevcudun üzerine ne koyacak?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“TB3 için kesin bir söylemde bulunmak imkansız. Çünkü henüz resmi bir açıklama yok. Ancak beklentilerimiz var. Bir kere TB2’ye göre daha ağır bir platform bekliyoruz. Ancak bu daha kısa bir uçuş süresi anlamına gelmemeli. Çünkü yerli ve milli motor bu açığı fazlasıyla kapatacak. TB2’nin uçuş süresi rekorlarını biliyoruz. TB3’ün de bu konuda yeni rekorlara imza atması sürpriz olmaz. Yapısal olarak TB3’ün burnunun ANKA gibi şişkin olması kuvvetle muhtemel. Çünkü bu platformun TB2’den farklı olarak SATCOM eklenmiş bir versiyon olacağını düşünüyoruz. Yani bu ne anlama geliyor? TB2 belirli aralıklarla yerleştirilen antenler üzerinden merkez ile iletişim kuruyordu. TB3 ise doğrudan uydu üzerinden sağlayacak haberleşmeyi.”

Savunma Teknolojileri Analisti Kadir Doğan, TB3’te SAR radarı olabileceğine de işaret etti.