Tarih: 03.07.2024 08:49

Xi, devlet ziyareti ve ŞİÖ zirvesi için Kazakistan'a geldi ve iş birliğinin güçlendirilmesine odaklanıldı

Facebook Twitter Linked-in

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, resmi ziyarette bulunmak ve Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısına katılmak üzere Salı günü Kazakistan'a geldi.

Bu, Xi'nin Kazakistan'a beşinci ziyareti ve Eylül 2022'deki önceki devlet ziyaretinin ardından iki yıldan kısa bir süre içinde yaptığı ikinci ziyaret. Bu seferki ziyaretin, ikili bağların ve iş birliğinin çok yönlü yönlerine yeniden odaklanması bekleniyor.

Çin-Kazakistan ortaklığını "benzersiz" olarak niteleyen Şi, buraya gelişinde iki ülke arasındaki sonsuz dostluğun zamanla daha da güçlendiğini ve komşu ülkeler arasında dayanışma, karşılıklı yarar ve karşılıklı başarının bir örneği olduğunu söyledi.

Xi'nin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ile planlanan bir dizi görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmeyi amaçlayan ayrıntılı görüşmelerde bulunması bekleniyor. Bu görüşmelerin odak noktalarının ticaret ve yatırım, altyapı geliştirme ve kültürel ve halklar arası değişimleri kapsaması bekleniyor.

Kazakistan Çin Araştırmaları Merkezi Müdürü Gulnar Shaimergenova, Şi'nin 2022'deki ziyareti sırasında iki devlet başkanının yaptığı ortak açıklamaya atıfta bulunarak, "Ülkelerimizin liderleri, Kazakistan ve Çin arasında yeni bir 'altın 30 yıl' işbirliğini başlattı" dedi.

Kazakistan-Çin ilişkilerinin üst düzeyde geliştiğini belirten Xi'nin Kazakistan ziyaretinin ikili işbirliği için yeni ufuklar açacağına inanılıyor.

Tokayev'in 2019'daki Çin ziyareti sırasında iki ülke ilişkilerini kalıcı kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltmeye karar verdi. Pazartesi günü Pekin'de günlük bir brifingde konuşan bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Xi'nin bu seferki ziyaretinin ikili ilişkileri daha da güçlendirmesinin beklendiğini söyledi.

Çin ile Kazakistan arasındaki karşılıklı güven ve siyasi bağların derinleşmesine, son otuz yılda iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik iş birliğinde de kayda değer bir büyüme eşlik etti.

Çin, 2023'te Kazakistan'ın en büyük ticaret ortağıydı ve karşılıklı ticaret yıllık bazda %32 artarak 41 milyar ABD dolarına ulaştı. Kazakistan'ın Çin'e yaptığı başlıca ihracatlar arasında ham petrol, metaller ve tarım ürünleri yer alıyor ve buna karşılık Çin, Kazakistan'a makine, elektronik ve tüketim malları tedarik etti, Kazak hükümeti verilerine göre.

Orta Asya ülkesi ayrıca, altyapı geliştirme ve ticaret ve yatırım kolaylaştırma yoluyla bağlantıyı artırmayı ve küresel refahı teşvik etmeyi amaçlayan Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol Girişimi'nde (BRI) kritik bir ortak haline geldi. Xi, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı girişimini ilk olarak 2013 yılında Kazakistan'da önermişti.

Xi, Salı günü Kazakhstanskaya Pravda gazetesi ve Kazinform Uluslararası Haber Ajansı'nda imzalı bir makalede, "Bu, iki ülke arasındaki Kuşak ve Yol işbirliğinde muhteşem bir bölümü işaret ediyordu. Ve Çin-Kazakistan ilişkilerinin gelişimi o zamandan beri yeni bir aşamaya girdi," dedi.

O tarihten bu yana iki ülke, çeşitli Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) projeleri aracılığıyla bağlantıyı ve ekonomik entegrasyonu artırmada önemli adımlar attı.

Son zamanlarda tamamlanan ve devreye alınan girişimler arasında Zhanatas rüzgar santrali, Turgusun hidroelektrik santrali ve Shymkent Petrol Rafinerisi'nin modernizasyonu yer alıyor. Bu gelişmeler, her iki ülkenin gelişimini destekleyen güçlü enerji iş birliğinin altını çiziyor. Çin-Kazakistan ham petrol ve doğal gaz boru hatları da dikkate değer bir istikrar ve güvenlikle çalışıyor ve her iki ekonomi için de hayati önem taşıyan tutarlı bir enerji tedarikini garantiliyor.

Bu dinamik ortaklık, ulaşım altyapısına da yayıldı ve Xi'an'daki terminal, Batı Avrupa-Batı Çin Otoyolu ve Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi gibi önemli ulaşım ve lojistik merkezleri sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Dünya Bankası'nın "Güney Kafkasya ve Orta Asya: Kuşak ve Yol Girişimi Kazakistan Ülke Örnek Çalışması" başlıklı raporuna göre, BRI'nin sınır ötesi ulaşım altyapısına verdiği destek Kazak bağlantısına fayda sağladı.

Kazakistan, kendi ulaşım ağını iyileştirmek için on yıldan fazla bir süredir önemli yatırımlar yapıyor, ancak ticaretin kolaylaştırılmasındaki gelişmelerin sınırlı olması ve birçok komşu ülkedeki kaynakların sınırlı olması nedeniyle boşlukları doldurmak zor oldu.

Dünya Bankası raporuna göre, Kuşak ve Yol Girişimi'nin ulaştırma altyapısı ve ekonomik entegrasyonun genişletilmesine odaklanması ve Çin'in batı ve orta bölgelerini Avrupa ve Batı Asya'ya daha etkili bir şekilde bağlama çabası, bu boşlukları gidermek için bir fırsat sunuyor.

"Kazakistan'ın Kuşak ve Yol Girişiminden en fazla yararlanacak ülkeler arasında yer alması muhtemeldir" denildi.

Bu arada, Xi'nin ziyareti sırasında kültürel ve halklar arası alışverişlerin derinleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılması bekleniyor. Her iki ülke de halkları arasında daha fazla anlayış ve dostluk geliştirmenin önemini uzun zamandır kabul ediyor ve kültürel alışverişleri ikili ilişkilerinin önemli bir köşe taşı olarak görüyor.

Şimdiye kadar Çin-Kazakistan arasında kültürel merkezlerin karşılıklı kurulmasına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Çinli ve Kazak film yapımcıları, ilk ortak yapımları olan "The Composer" adlı bir filmi ortaklaşa ürettiler. Kazakistan'da bir Çin üniversitesi kampüsü, bir Luban Atölyesi ve geleneksel Çin tıbbı merkezi de dahil olmak üzere kültürel iş birliği için ikili programlar uygulandı.

Karşılıklı vize muafiyeti düzenlemeleri sayesinde 2023 yılında toplam 600 bin sınır ötesi seyahat kaydedildi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise her iki yöndeki ziyaret sayısının 200 bine ulaştığı ve yeni bir rekora ulaşmasının beklendiği, her iki taraftan gelen resmi verilere yansıdı.

Şi Cinping'e gelmeden önce Xinhua'ya verdiği özel yazılı röportajda Tokayev, Çin'de "Kazakistan Turizm Yılı"nın açılış töreninin Mart ayında Pekin'de yapılması nedeniyle iki ülke arasındaki kültürel ve halklar arası iletişimin önemine vurgu yaptı.

"Kültürel ve halklar arası işbirliği, ülkelerimiz halkları arasındaki ikili bağların güçlendirilmesinde ve dostluğun pekiştirilmesinde önemli rol oynuyor" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a bir devlet ziyareti için Astana, Kazakistan'a geldi. Xi, havaalanına varışında Tokayev ve bir grup Kazakistanlı üst düzey yetkili tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. (Xinhua/Ju Peng)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a yapacağı resmi ziyaret için Astana, Kazakistan'a geldi. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında görkemli bir karşılama töreni düzenledi. (Xinhua/Xie Huanchi)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a yapacağı resmi ziyaret için Astana, Kazakistan'a geldi. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında görkemli bir karşılama töreni düzenledi. (Xinhua/Xie Huanchi)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2 Temmuz 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 24. Toplantısı ve Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev'in daveti üzerine Kazakistan'a yapacağı resmi ziyaret için Astana, Kazakistan'a geldi. Tokayev, Xi'yi karşılamak için havaalanında görkemli bir karşılama töreni düzenledi. Bir grup Kazak çocuğu Çince "Anavatan'a Övgü" şarkısını söyledi. (Xinhua/Xie Huanchi)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —