Haberi Sesli Oku

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Diş eti çekilmesinin diş köklerinin açığa çıkması durumu olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun zamanla kemik kaybına yol açabileceğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, dişin kök kısmının açığa çıkması dişi çevreleyen kemik yapısının kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesinin, diş eti kenarının kök yüzeyine doğru geri çekilmesi durumuna denildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Bu durum diş kökünün açığa çıkmasına neden olur. Diş eti çekilmesine neden olan faktörler arasında; diş pozisyon bozuklukları, yanlış teknikle veya sert diş fırçalama, diş sıkma, kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları yer alır.” dedi.

Diş eti çekilmesi ile dişin kök kısmının açığa çıkmasının bu bölgede bakteri birikimini kolaylaştırdığına dikkat çeken Karaduran, “Zamanla, bakteri plağı ve diş taşı birikimi sonucu oluşan diş eti hastalığı nedeniyle dişi çevreleyen kemik yapısı etkilenir, kemik kaybı yaşanabilir ve dişlerin destek yapısı zayıflar. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde ve dişleri çevreleyen sert dokunun tamamen ortadan kalktığı durumlarda süreç dişin kaybı ile sonuçlanabilir.” şeklinde konuştu.

Diş eti çekilmesinin erken belirtilerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Diş etinde kanama şikayeti, diş etinde şişlik, kızarıklık veya hassasiyet olması, ağızda kötü tat veya kötü nefes varlığı ve dişlerde hassasiyet şikayeti diş eti çekilmesi belirtisi olabilir.” dedi. Diş eti çekilmesinin erken aşamalarda, konservatif yöntemlerle tedavi edilebileceğini vurgulayan Karaduran, “Diş taşı temizliği tedavisi ile plak ve diş taşı birikintileri uzaklaştırılır. Tedavi sonrasında doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı konusunda hastaya bilgilendirme yapılır ve bu diş etlerinin sağlığını korumasında yardımcı olur. Eğer diş etinde enfeksiyon durumu var ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Erken aşamalarda doğru tedavi yaklaşımı ile diş eti çekilmesinin ilerlemesi durdurulabilir, ancak ileri düzey dişeti çekilmeleri olan durumlarda cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulabilir.” diye konuştu.

İleri düzey diş eti çekilmelerinde, diş eti kenarının daha fazla geriye çekilmesini önlemek amacıyla, frenulumun uzaklaştırılması işlemi yapılabildiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, diş eti çekilmesinin bazı risk faktörleri tarafından tetiklenebildiğini belirterek, “Yetersiz diş fırçalama, yanlış teknikle veya sert diş fırçalama, diş ipi kullanmama, diş taşlarının birikmesi, ailede diş eti hastalığı geçmişi olması, sigara kullanımı, diş pozizyon bozuklukları, diş sıkma ve hormonel değişiklikler diş eti çekilmesine neden olabilen başlıca risk faktörleri arasında sayılabilir.” dedi.



TKDK’DAN HAKSIZ REKABET

Erzurum Faaliyet Raporları

21. YÜZYILIN İLK ÇEYREĞİNDE TÜRK TARİHÇİLİĞİ, ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE ELE ALINDI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ORGAN NAKLİ MERKEZİNDEN BÜYÜK BAŞARI: 1000. NAKİL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Başkan Sekmen’e başarılı anjio operasyonu…

“YÜKSEKÖĞRETİMDE STRATEJİK MÜKEMMELLİK” ÇALIŞTAYINDA ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ DE YERİNİ ALDI

KUDAKAF’25 HAZIRLIKLARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR: BÖLGENİN EN BÜYÜK KARİYER ETKİNLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Duyuyor musunuz? Erzurum ağlıyor…

Erzurum’da freni tutmayan kamyonet 6 aracı biçti: 7 yaralı

Meteorolojiden yıldırım düşmesi uyarısı

Bu hafta sonu binlerce aday 3 ayrı sınavda ter dökecek

Kocaeli Büyükşehir İtfaiyesi'nden eğitim

Bursa ile Bosna-Hersek arasında kardeşlik köprüsü güçleniyor

Rehberim Peygamberim Hadis Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

Bakan Tekin eğitimi Çorum'dan değerlenirdi

Kırklareli'de Başkan Bulut'tan minik öğrencilere yerel yönetim dersi

Okul koridorlarını çalkalayan iddia: Tatil 1 ay olacak

İzmir Çiğli'de hizmet içi 'temel ilk yardım' eğitimi

Ankara Keçiören'de 'Afet Müdahale'ye ilk yardım eğitimi

2025-DUS sınav giriş belgeleri yayınlandı

Procat Sales gündemine küresel pazarda büyüme stratejilerini alıyor

Cuma hutbesi: Ümmet olmak, birlik olmaktır

Yeni müftü Orhan İmamoğlu göreve başladı

Siirt'te şarampole devrilen otomobilde 2'si çocuk 3 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Antalya diplomasisi

Marble İzmir Fuarı 30. kez kapılarını açtı

Ankara Keçiören’de kar yağışına hızlı müdahale

İZMAR ile tanzim satış geri döndü

GİRİT’İN EFSANEVİ LEZZETLERİ VE MÜZİKLERİ SİDE’DE BULUŞUYOR MANAVGAT, GİRİT KÜLTÜRÜ VE LEZZETLERİYLE RENKLENİYOR

Ekrem İmamoğlu'nun ifadesi ortaya çıktı

CHP'de 'Abdullah Gül' formülü! Özel adaylık ateşini yaktı, Şimşek'e yüklendi

Bu hafta sonu binlerce aday 3 ayrı sınavda ter dökecek

Kalp Sağlığı Haftası’nda uzmandan uyarı

Ankara beyaza büründü: Okullar tatil, çocuklar sokakta

Gölcük personeline eğitimler arttırılıyor

Maden Dağlarında ters lale güzelliği

Geleneksel okçulukta zirve; Meram Belediyespor’un

Batman’da Mevlid-i Nebi coşkusu: Anons araçları ve stantlarla davet

Diyarbakır-Şanlıurfa Kara Yolunda tır devrildi: 1 ölü

TOFAŞ altyapıda 4 takımla Türkiye Şampiyonası’nda

İzmit'te pazarcı kavgasına ceza: 1 hafta tezgah yasağı

Konya’da zeka oyunları yarışması’nda ödül heyecanı yaşandı

Kocaeli Çayırova’da Kütüphane Haftası’na özel program

İşgalciler Gazze’de yeni zorunlu tahliye emirleri yayımladı

Batman'da kuraklık alarmı: Buğdayda verim kaybı ve saman sıkıntısı kapıda

Türk ve İtalyan gençler Nilüfer’de iklim için buluştu

Kocaeli İzmit'te ziyaretler devam ediyor

Gazze’de siyonist rejim katliamı: 10'u aynı aileden 12 şehit

Mezopotamya Gurme Bahar Yöresel Lezzetler Fuarı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

Merkez Bankası'nın yeni tahminleri açıklandı

Yükleniyor