10727,58%1,39
36,61% 0,06
39,85% -0,03
3497,87% 1,35
5600,10% 0,76
Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı, Kazak AZAL uçağının düşmesine ilişkin ilk rapora ilişkin yorum yaparken, olayın detayları büyük soru işaretlerini gündeme getirdi.
Musavat.com'un haberine göre, uçağın Rus hava sahasındayken GPS sinyallerini kaybettiği belirtildi.
Resmi açıklamada, Bakü'den havalanan uçağın Grozni Havalimanı'na ulaşana kadar tamamen uçuşa elverişli durumda olduğu belirtildi. Ancak Grozni de dahil olmak üzere Rus hava sahasında GPS sinyalleri kesildi.
Felakete yol açan kritik anlar:
- Uçak, Grozni'ye iki kez iniş yapmayı denedi ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle iniş gerçekleştirilemedi.
- Bakü'ye dönüş kararı alındıktan sonra 24 saniye arayla iki kuvvetli dış ses dalgası kaydedildi.
- İlk grevden sonra kontrol sistemlerinde arızalar yaşanmaya başlandı.
Kazaya ne sebep oldu?
İlk incelemelerde gemide kuş çarpması veya oksijen tüpü patlamasına dair bir bulguya rastlanmadı.
Uçağın çeşitli yerlerinde yabancı cisimlerden kaynaklanan çok sayıda delik ve deformasyon tespit edildi.
Vücuttan çıkarılan "yabancı cisimler" incelemeye gönderildi.
Azerbaycan tarafı, ICAO Chicago Sözleşmesi gereği, ilk rapordan sonra olayın tam olarak soruşturulabilmesi için en geç bir yıl içinde nihai raporun hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Olayın detaylarının açık bir saldırıya işaret ettiği yönündeki şüpheler artıyor. Azerbaycan'ın kazayla ilgili uluslararası soruşturmayı sürdürmesi bekleniyor.