9916,89%0,82
36,27% 0,08
37,95% -0,18
3414,87% 1,13
5591,11% 1,05
Suriye'deki yeni yönetimin fiili lideri Ahmed eş-Şara, hükümetinin ülkenin geleceği için temel önceliklerini ortaya koyuyor.
Suriye'deki yeni yönetimin başkanı Ahmed El-Şara, Çarşamba akşamı Şam'ın mevcut önceliklerini özetledi. Bunlar arasında güç boşluğunu doldurmak, iç barışı sağlamak, devlet kurumları inşa etmek ve ekonomik bir altyapı geliştirmek yer alıyor.
Eş-Şara, askeri operasyon gruplarıyla yaptığı toplantıda, "Suriye'nin bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu şey, inşa etme ve geliştirme kararlılığıdır" dedi.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şibani ise Suriye'nin uluslararası toplumu rahatlatmayı ve vizyonunu netleştirmeyi amaçlayan, amaçlı ve çok boyutlu bir dış politika izlediğini vurguladı.
El-Şibani, "Dış politikanın temel amacı, karşılıklı iş birliği ve saygının hakim olduğu bölgesel ve uluslararası bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunmaktır" dedi.
Suriye medyası, Katar Emiri Temim bin Hamad'ın, yeni Suriye yönetiminin başı olarak eş-Şara ile görüşmek üzere perşembe günü Suriye'nin başkenti Şam'a gideceğini bildirdi.
Suriye Askeri Harekat Dairesi, Çarşamba günü eski rejimle bağlantılı önemli siyasi ve askeri kurumların feshedilmesi de dahil olmak üzere bir dizi kapsamlı değişiklik duyurdu.
Albay Hasan Abdul Gani, resmi bir açıklama yaparak Arap Sosyalist Baas Partisi ve Ulusal İlerici Cephesi'nin feshedildiğini ve Suriye'de onlarca yıldır iktidarda olan siyasi yapının fiilen dağıtıldığını duyurdu.
Abdul Gani ayrıca eski rejimin ordusunun dağıtıldığını duyurarak, ülkenin çıkarlarına hizmet edecek şekilde "ulusal temeller üzerinde" yeni bir Suriye ordusunun yeniden kurulacağını söyledi.
Ayrıca, Lider Ahmed eş-Şara'nın geçiş döneminde cumhurbaşkanlığını üstlendiğini ve şu anda Suriye Arap Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğünü doğruladı .
Açıklamada ayrıca Halk Meclisi ve bağlı komitelerinin feshedilmesi ve 2012 Anayasası'nın iptali de dahil olmak üzere önemli anayasal değişiklikler özetlendi. Geçiş liderliği, kalıcı bir anayasa onaylanana kadar yönetimi denetlemek üzere Cumhurbaşkanı'na geçici bir yasama konseyi kurma yetkisi verecek.
Abdul Gani, yönetimi birleştirme ve istikrarı sağlama çabaları kapsamında tüm askeri grupların yanı sıra siyasi ve sivil devrimci örgütlerin dağıtılacağını ve devlet kurumlarına entegre edileceğini sözlerine ekledi.