Bugün, 30 Mart 2025 Pazar
  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,90% 0,05
  • EURO

    41,06% 0,14
  • GRAM ALTIN

    3766,88% 0,98
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 1,51

Bursa Gemlik’in riskli zemini ortaya çıkıyor

Bursa Gemlik’in riskli zemini ortaya çıkıyor

GÜNDEM 26.03.2025 16:42:18 0
Bursa Gemlik’in riskli zemini ortaya çıkıyor

Bursa Gemlik Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Dijital Zemin ve Risk Haritası Oluşturma Projesi’nin lansmanı, Eski Diş Hastanesi önünde gerçekleştirildi.

BURSA (İGFA) - Programa, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, CHP Gemlik İlçe Başkanı Servet Pehlivan, muhtarlar, sivil ve meslek kuruluşu temsilcileri ile Gemlikliler katıldı. Programda, projeyle ilgili detaylı bilgi verildi. Proje kapsamında, Gemlik ve çevresindeki alanlarda yapılacak çalışmalar arasında; detaylı zemin haritalarının çıkarılması, zemin sınıfının belirlenmesi, sıvılaşma riski olan bölgelerin tespit edilmesi ve yumuşak zemin özelliklerine sahip alanların belirlenmesi yer alıyor. Ayrıca, heyelan riski taşıyan bölgeler de tespit edilerek, sahaya özgü deprem analizleri yapılacak. Bu analizler ile alana gelecek ivme değerleri hesaplanacak ve AFAD verileriyle kıyaslanacak. Deprem simülasyonlarıyla oluşabilecek hasar durumu belirlenip, alınması gereken önlemler ve kentsel dönüşüm için yol haritası oluşturulacak. Bu harita, yapılaşma, yerinde dönüşüm ve yerinde güçlendirme gibi başlıkları kapsayacak.

Ayrıca, projeyle birlikte belediyelere yönelik yazılım geliştirilmesi ve vatandaşlar için ada parsel bilgisiyle bilgilendirme yapacak bir portal oluşturulması da planlanıyor. Projenin amacı, Gemlik ve çevresindeki alanların deprem riskine karşı daha bilinçli ve güvenli hale getirilmesi.

DEPREMDE EN RİSKLİ NOKTALAR BELİRLENİYOR

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı, deprem riskine karşı yürütülen çalışmaları aktardı. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay illerinde yapılan araştırmalarla büyük yıkımların nedenleri ve depremin 11 ili nasıl etkilediği üzerine incelemeler yapıldığını belirten Prof. Dr. Avcı, Bursa'da da depreme dirençli binalar inşa etmek amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Avcı, Bursa'da özellikle Yıldırım, Osmangazi ve Gemlik ilçelerinin mikro bölgeleme haritalarının hazır olduğunu, bu haritalarla sıvılaşma riski ve yumuşak zemin özelliklerinin belirlenerek, deprem anında müdahale edilmesi gereken alanların tespit edileceğini söyledi. Gemlik’in depreme yüksek risk taşıyan bir bölge olduğunu belirten Avcı, Gemlik’te yapılacak ilk çalışmaların, detaylı zemin haritalarını oluşturmak ve deprem anında en riskli bölgeleri belirlemek olduğunu söyledi. Ayrıca, bu verilerle kentsel dönüşüm sürecinin şekillendirileceği, hasar gören binaların yerinde dönüşüm veya yeniden inşa edileceği ifade edildi.


BAŞKAN DEVİREN: "GEMLİK’İ BİLİMSEL TEMELLER ÜZERİNE YENİDEN İNŞA EDİYORUZ"

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, şehrin yeniden inşası için bilimsel verilere dayalı bir yol haritası oluşturduklarını belirtti. Gemlik’in karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin barınma ve güvenli yapılaşma olduğunu vurgulayan Deviren, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Teknik Üniversitesi ile sağladıkları işbirliği sayesinde bu sorunlara çözüm üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Gemlik’in yeniden inşası için yapılan çalışmalarda, Topçular Mahallesi’ndeki istinat duvarı çöküşü gibi örneklerin incelendiğini belirten Başkan Deviren, Gemlik’teki mevcut yapıların %48'inin ruhsatsız olduğunu ve kaçak yapılaşmaya karşı sert önlemler alacaklarını ifade etti. Ayrıca, Gemlik’in tarihi ve kültürel zenginliklerini yeniden canlandıracaklarını belirten Deviren, "Gemlik’i bilimsel veriler ışığında, halkımızla birlikte depreme dayanıklı hale getireceğiz" dedi.

Gemlik’in sağlıklı bir şekilde büyümesi için birlikte hareket ettikleri Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Belediyesi ve Teknik Üniversitesi'ne teşekkür eden Deviren, Gemlik’i daha yaşanabilir bir şehir haline getireceklerine olan inancını yineledi.

Kars'ta feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Ramazan Bayramı boyunca 11 bin 400 acil sağlık personeli görev yapacak

Putin’in resmi araç filosuna saldırı

Bingöl'de yüzlerce ihtiyaç sahibi aileye yardım yapıldı

Umut Kervanı Karlıova’da ihtiyaç sahiplerine yardımlarını sürdürüyor

Sudan BAE'ye dava açtı

Siyonist işgalciler Gazze'ye kara saldırıları başlattı

Adıyaman’da trafik kazası: 11 yaralı

Danimarka'dan ABD'ye tepki NATO'ya çağrı

İşgal rejimi Cenin’de 600 evi yıktı

Adana'da evde çıkan yangında 2 çocuk hayatını kaybetti

Adıyaman Gergerliler Derneği Başkanı Kaya: 'Huzur, barış ve kardeşlik dolu bayramlar diliyorum'

Doç. Dr. Samet Zenginoğlu: 'Türk Milleti her daim istiklaline sahip çıkacaktır'

Güney Kore’de orman yangınları yeniden alevlendi

Dışişleri Bakanlığı: israil'in, Lübnan'a gerçekleştirdiği hava saldırılarını kınıyoruz

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Hedef Kızılelma Derneği gönüllüleri deprem şehitliğinde miniklerin yüzünü güldürdü - Videolu Haber

AK Parti İl Başkanı Kablan: 'Birlik ve Beraberlik İçinde Daha Güçlü Bir Adıyaman İnşa Edeceğiz'

Uganda'da maymun çiçeği virüsü salgını: 37 ölü

İşgalciler direnişe boyun eğdi, yeni bir ateşkes teklif sundu

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanı Tanış, Müslümanların bayramını kutladı 

Kanada'da "donan yağmur" alarmı

Kış lastiği uygulaması sona eriyor

Başkan Geçit: Dualarımız müşterek, kardeşliğimiz daim, Ramazan Bayramı'mız mübarek olsun

AK Parti Milletvekili Mustafa Alkayış: 'Adıyamanlı Kardeşlerimin Bayramını Kutluyorum' - Videolu Haber

Milletvekili Resul Kurt: 'Adıyaman’ı hep birlikte yeniden inşa ediyoruz'

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen yakalandı

Adıyaman Müftüsü Dr. Mevlüt Haliloğlu: 'Sevgi ve iyiliği hakim kılalım' - Videolu Haber

Kütahya'da orman yangını

Turan Devletleri Teşkilatı Genel Başkan Yardımcısı Karadağ: 'Adıyaman'ın gayretini takdir ediyorum'

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Bayramı Bayram olarak yaşayalım!

Karakoca: Bayram günleri müstesna günlerdir…

Üst: Anadolu insanımızın ve İslamiyetin gerçek, samimi kardeşliğinin bir an önce tecelli etmesini arzumuzdur…

Huzurun ve kalitenin diğer adı: Atatürk Üniversitesi

Dadaş 1 attı pir attı…

Dadaşın formasıyla daha nice 100 lere inşallah

Erzurum B.B. U-16 yaş grubu Şampiyonu Yakutiye Spor oldu

Anahtar Parti Erzurum Kurucu İl Başkanı Mensur Durmuş Sağlık Nedeniyle İstifa Etti

Hayal kırıklığımı dersiniz yoksa yıkılan hayaller mi?

Vali Çiftçi’nin Kadir Gecesi Mesajı

Minikler sıfır atığı eğlenerek öğrendiler

YÖK tarafından hayata geçilen Bilim İletişim Ofisi AİÇÜ’de kuruldu

Ara tatilde mesleki eğitim ücretleri ödenecek mi?

Eğitimde ikinci ara tatil başladı

LGS merkezi sınavı için başvuru süresi uzatıldı

LGS başvuru süresi uzatıldı!

2025-YDS/1 sonuçları açıklandı

MEB 'Bayram Neşesi' ve 'Arada 1'i erişime açtı

Bursa'da Nilüfer’de miniklere ‘sıfır atık’ eğitimi

Muğla Büyükşehir 2 bin 94 anneye eğitim verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39

YAZARLAR