9659,48%0,49
37,90% 0,05
41,06% 0,14
3766,88% 0,98
6070,97% 1,51
Bu da bir soruyu gündeme getiriyor. Eğer misyon söylendiği gibi Ermenistan'ın derinliklerine çekilmekse, buna neden "sınır misyonu" deniyor?
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın, Azerbaycan'ın barış antlaşması metni üzerinde anlaşmaya varmasının ardından yeni şartlar öne sürdüğü yönündeki iddiaları tamamen asılsızdır. Bunu Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade açıkladı. Ermenistan Dışişleri Bakanı, Ermenistan Anayasası'nda Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı hükmün kaldırılması talebinin yanı sıra Minsk Grubu'nun resmen feshedilmesinin, son iki buçuk yıldır müzakere sürecinin önemli konuları arasında yer aldığını gayet iyi bilmektedir:
"Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı toprak iddialarını yansıtan Anayasa, Ermeni ulusal mevzuatı, mahkeme kararları ve siyasi açıklamalar hakkındaki gerçekler, Mayıs 2023'te Washington'da yapılan toplantıda Ermeni tarafına sunuldu. Üçüncü ülkeler de bunun tamamen farkındadır. Yukarıda belirtilenler dikkate alındığında, Ermeni tarafının Azerbaycan'ın henüz bu şartları ortaya koyduğu yönündeki iddiaları uluslararası toplumu karıştırmaya yönelik olup, bu taktiğin hiçbir sonuç vermeyeceği açıktır. "Ermeni tarafı barış antlaşması imzalamakla ilgileniyorsa, derhal Anayasasını değiştirmeli, Azerbaycan'a karşı toprak iddialarından vazgeçmeli ve Minsk Grubu'nun resmen dağılmasına yönelik işbirliğinden kaçınmamalıdır."
Siyasi yorumcu Aydın Guliyev, Tüm1haber'e yaptığı açıklamada , Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın Azerbaycan ile barış anlaşması imzalanması konusunda bir kez daha yanlış ve taraflı bir açıklama yaptığını söyledi.
Uzman, Mirzoyan'ın Azerbaycan'ı barış anlaşması imzalamaya hazır olmamakla suçladığını vurguladı:
"Mirzoyan, Azerbaycan'ın henüz barış metnini imzalamaya hazır olup olmadığı konusunda belirli bir açıklama yapmadığını söyledi. Mirzoyan, Azerbaycan'ın anlaşmayı imzalamaya hazır olmadığı sonucuna vardı. Dahası, Mirzoyan ayrıca Azerbaycan'ın imzalamak için bazı ek koşullar (?) öne sürdüğünü de iddia etti. Peki Azerbaycan neden anlaşmanın kabul edilen metnini imzalamaya istekli değil? Azerbaycan'ın barışa hazır olmadığı iddiaları Mirzoyan'ın bir başka uydurmasıdır. Azerbaycan'ın iddiaya göre bazı yeni koşullar ilan ettiği iddiaları da tamamen asılsızdır. Azerbaycan'ın koşulları değişmedi. Ermenistan, tam da kendi barışa hazırlıksızlığını gizlemek için yalanlar uyduruyor. Azerbaycan'ın değişmeyen koşulları, Ermenistan'ın Minsk Grubu'nun çekilmesine ilişkin açıklaması, Azerbaycan'a karşı toprak iddiaları içeren maddelerin yasal düzenlemelerden çıkarılması ve sınırlarda üçüncü taraflara ilişkin net ve şeffaf bir tutum oluşturulmasıdır. Ermenistan, Minsk Grubu'ndan resmen ayrılarak geçmişteki "Dağlık Karabağ" ihtilafının bittiğini düşündüğünü kanıtlamalıdır."
Analist, Ermenistan'ın Anayasa'da değişiklik yaparak dünyayı ikna etmesi ve bundan sonra Azerbaycan'a karşı herhangi bir toprak talebinde bulunmayacağına dair taahhüdünü teyit etmesi gerektiğini vurguladı:
"Son olarak, Ermeni liderliği sınırlardaki üçüncü güçler konusunda yanıltıcı ve belirsiz bir tutum sergilemeye devam ediyor. Örneğin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Hovhannesyan'ın görüşlerine atıfta bulunabiliriz. Hovhannesyan'ın sözlerinden, Ermeni liderliğinin anlaşmanın metnini kabul etmesine rağmen, gerçekte Avrupa Birliği misyonunu terk etmeyi düşünmediği anlaşılıyor. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa misyonunun yeni statüsü üzerinde çalışıyor. Başlangıçta, Avrupa misyonunun sınır belirleme sürecine uygun olarak sınırlardan çekileceğini söylediler. Yani, önce misyon üyeleri sınırlandırılmış sınır bölümlerinden çekilecek ve sınırın kalan kısımlarında tutulacaklardı. Ermenistan'ın misyonu sınırlarda tutmaya çalıştığı ve sınırlandırma sürecinin yıllarca, belki de on yıllarca süreceği açıktır. Doğal olarak, Azerbaycan bu pozisyonu kategorik olarak reddetti."
A. Guliyev, Ermeni liderliğinin şimdi Avrupa Birliği misyonu için "yeni statü" adı altında yeni bir oyun ortaya koyduğunu kaydetti:
"Bakan Yardımcısı, Azerbaycan ile yapılan Anlaşma'dan sonra Avrupa ile Avrupa misyonunun Azerbaycan sınırlarından Ermenistan'ın iç kesimlerine çekilmesi konusunda görüşmeler yapılacağını belirtti. Garip bir oyun. Avrupa misyonu aslında hala Ermenistan'da tutuluyor. Şimdiye kadar misyonun güvenlik nedeniyle bölgeye getirildiğini iddia ediyorlardı. Bu da şu soruyu gündeme getiriyor. Misyon, söylendiği gibi Ermenistan'ın iç kesimlerine çekilecekse, neden buna "sınır misyonu" deniyor? Bu misyonun herhangi bir zamanda sınırda hiçbir yerde görünmeyeceğini kim garanti edecek? Genel olarak, Ermenistan gerçek barışla ilgileniyorsa, anlaşma imzalandıktan sonra bu bölgede Avrupa Birliği misyonuna ne gerek var?! Dolayısıyla, Ermeni liderliğinin şu anda bir barış anlaşması imzalamaya hazır olduğu fikrinin, "aldatmaya çalışmaktan" başka bir şey olmadığı ve böylece Azerbaycan'ın bir barış anlaşması imzalamaya hazır olmadığını göstermek istediği açıktır."