9365,39%-0,71
38,44% 0,07
43,70% -0,12
4074,56% -0,61
6586,88% -0,98
CHP'nin partiye kayyım atanacağı iddiasıyla önceki gün Ankara'da düzenlediği olağanüstü kurultayda Özgür Özel yeniden genel başkanlığa seçildi.Yeni Şafak'ın haberine göre; Özel, muhaliflerin PM için oluşturduğu ‘Denge ve Dayanışma Listesi’ne oy verilmemesi için teşkilatları baskı altına aldı.
Delegenin büyük çoğunluğunu oluşturan il ve ilçe başkanlarına “Genel Merkez’in listesine oy vereceksiniz. Yoksa sizi görevden alırız” tehdidi savrulduğu iddia edildi. Genel Merkez’in muhaliflere karşı baskı oluşturmasının sebebi ise “Cumhurbaşkanlığı seçimine gidilen süreçte herhangi bir yara almadan yola devam etme” olarak gösterildi. Özel’in PM’de herhangi bir muhalefet istemeden yoluna devam etmesinin parti için daha olumlu olacağı kaydedildi.
Muhalifler kurultay süresinin kısalığının da hazırlıklarını olumsuz etkilediğini savundu. İki haftalık kongre sürecinin büyük bölümünün de 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline denk geldiği, bunun ise çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtildi.
Önceki kongrede 488 olan aday sayısının 181’e gerilediği, bunun da sonuçta etkili olduğu belirtildi. Muhalifler, “Bir önceki kurultaydaki gibi 488 aday PM için yarışmış olsaydı muhaliflerin aldığı oylar ile en az 5 kişi listeyi delip Parti Meclisi’ne girebilirdi” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Önderliğindeki Sokak Hareketi -1- Tencere sesine değil ABD çağrısına koşuyorsunuz
PM seçimlerinde en fazla oyu, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, YDK seçimlerinde ise Özgür Sağlam aldı. 876 oy alan Yavuzyılmaz’ı, 856 oyla İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş ve 815 oyla Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal takip etti. 60 kişiden oluşan PM’nin 8 üyesi, Bilim Kültür Sanat Platformu (BKSP) listesinden seçildi. PM listesi için 181, YDK için de 51 kişinin başvuruda bulundu. Mevcut Merkez Yönetim Kurulu'nun büyük çoğunluğu PM’de kendine yer buldu.
Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığı ile bilinen Tunç Soyer 404, Oğuz Kaan Salıcı ise 398 oy alarak yedek listeye girebildi. Önceki dönemde Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı olarak görev yapan Namık Tan, ‘Her şey çok güzel olacak’ sloganı ile tanınan ve şu an tutuklu bulunan Berkay Gezgin, PM’ye giren isimler arasında yer aldı.
“Yüzüne tükürürler” açıklaması sebebiyle Kılıçdaroğlu cephesinin tepki gösterdiği Gökhan Zeybek, 43’üncü sıradan PM’ye girdi. Zeybek, bir önceki kurultayda en çok oyu alan isimdi. Yine, önceki dönemde görev yapan 12 isim ise liste dışı kaldı. Listede olmayan isimler arasında Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, Yurt Dışı Örgütlerden Sorumlu PM Üyesi Mehmet Tüm, Hüseyin Yaşar, Orhan Sarıbal, Emin Umut Dikili ve Erbil Aydınlık bulunuyor.
Geçmiş kurultayda Oğuz Kaan Salıcı’nın hazırladığı “Denge ve Dayanışma Listesi”nden PM’ye girmeyi başaran Semra Dinçer, Ali Haydar Hakverdi, Saniye Barut, Deniz Yavuzyılmaz ve Aylin Nazlıaka bu defa doğrudan Özgür Özel’in anahtar listesinden PM’ye girdi.