Bugün, 16 Mart 2025 Pazar

Uluslararası Ekonomi Uzmanı Saadet Celil: “Ankara ekonomide tamamen kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ediyor…”

“Rusya ile Türkiye’nin uluslararası alanda yakınlaşması son iki yılda giderek daha da gelişmektedir. Bir NATO ülkesi olarak…

“Rusya ile Türkiye’nin uluslararası alanda yakınlaşması son iki yılda giderek daha da gelişmektedir. Bir NATO ülkesi olarak bilinen Türkiye siyasette Batılı ortaklarına birincilik tanımasına, Ankara’nın onlara karşı yükümlülüklerinin yerine getirmesine rağmen, ekonomide tamamen kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler birkaç yıldır imrenilecek bir büyüme gösteriyor. Batılı ülkelerin ne iknası ne de baskısı bu süreci durduramadı. Ruslar sayesinde Türk ekonomisinin turizm sektörü de aktif şekilde gelişiyor. Taraflar enerji ve ticaret alanlarında da işbirliğini derinleştirmeğe devam ediyor.

2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret cirosu bir önceki yıla göre azaldığı gözlemlendi. (2022 – 65 milyar ABD doları, 2023 – 56), ancak Türk yapımı malların Rusya’ya ihracat seviyesi keskin bir şekilde arttı (yaklaşık %400), ve Rus ürünlerinin lira cinsinden ithalatı (%150).

Bugün taraflar enerji alanında işbirliğini başarıyla geliştiriyor. Üstelik konu sadece Rusya’nın enerji kaynaklarının temini ile de sınırlı değil. Rus uzmanlar cumhuriyetin ilk nükleer santralini inşa ediyor, Türkiye’de bir gaz merkezi kurma planları tartışılıyor. Bu projeler, Türkiye’nin enerji bağımlılığını ciddi anlamda azaltmanın yanı sıra, bir bütün olarak ekonomik göstergelerin büyümesine de ciddi etki yapacak şekilde tasarlanıyor.

 

Ancak 2023 yılı sonunda Amerika’nın Rusya karşıtı yaptırım politikasının daha da sertleştirilmesiyle beraber ülkeler arasındaki ekonomik iş birliği düzeyi önemli ölçüde düşmeye başladı. Şu anda Rus girişimciler aktif olarak diğer ülkelerde yeni tedarikçiler arıyorlar, bu nedenle finansal enjeksiyona ihtiyaç duyan ekonomimiz büyük kayıplara ve hatta daha büyük sorunlara neden olabilir.

Rusya’yı Türk ürünlerinin satış pazarı olarak tutmaya çalışmak, optimum tedarik yolları ve ödeme yöntemleri geliştirmek için önemli bir fırsat. Şuan yatırımcıların çeşitli boyutta etkinliklerde buluşması en uygunu bir platform gibi görünüyor.

Türk temsilciler halihazırda BAE’de düzenlenen Rusya-İslam Dünyası forumu, Rusya-Türkiye İş Forumu ve Fırsatlar Dünyası uluslararası İş Forumu gibi etkinliklere katılmıştır. Rusya’dan ve dünyanın diğer ülkelerinden işbirliğini genişletmekte ilgili olan çok sayıda yatırımcının, yaklaşan St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu 2024 etkinliğine katılacağı bekleniliyor” dedi.

Sonda St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu 2024 etkinliğinin öneminin altını çizen Ekonomi Uzmanı Celil, bu fırsatı kullanarak karşılıklı yarar sağlayan yeni ilişkiler kurmanın ve karşılıklı ilişkilerin sadece finansal alanda değil diğer alanlarda da genişletmenin önemini vurguladı.

Hatırlatalım ki, St.Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) 2024’ün ana teması ‘Çok Kutupluluğun Temeli-Yeni Kalkınma Merkezlerinin Oluşturulması’ başlığı altındadır Bu yıl 27.’si düzenlenecek olan forumun organizatörlüğünü Rusya hükümetine bağlı “Roscongress” Vakfıdır.

Vakfın etkinlikleri dünyanın 208 ülke ve bölgesinden katılımcıları bir araya getiriyor, “Roscongress” sitelerinde her yıl 15 binden fazla medya temsilcisi çalışıyor, çalışmalarına Rusya’dan ve yurtdışından 5000’den fazla uzman, analist ve uzman katılıyor. Fon, BM yapıları ve diğer uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedir.


“Ankara ekonomide tamamen kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ediyor…”

Uluslararası Ekonomi Uzmanı Saadet Celil: “Ankara ekonomide tamamen kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ediyor…”

Saadet Celil

17.02.2025 08:20:00

Vefat / Taziye

Erzurum’un yeni bir eğlence mekânı var artık “Karaköy Şefline” sizin için, size özel…

Aziziye' de Vatandaşlar Sokakları Temizliyor

Çubukçu: “Sandığa bizim ihtiyacımız var!”

Anahtar Parti: Bir Memleketin yeniden ayağa kalkma iradesidir…

Atatürk Üniversitesinde Kandil Yolu…

Beklenen geldi, bari sahip çıkalım!

Milli Vicdani İlmi Bakış Topluluğu’nun “Erzurum ve Kurtuluş Savaşı” özel gecesi…

Erzurum’da 12 Mart Kurtuluş Etkinlikleri Kapsamında 3x3 Veteranlar Basketbol Turnuvası Düzenlendi

Anahtar Parti Erzurum Gençlik Kolları Başkanlığının 12 Mart mesajı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 25 10 9 6 10 36
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR