Bugün, 28 Nisan 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    9359,06%-0,78
  • DOLAR

    38,43% 0,04
  • EURO

    43,72% -0,08
  • GRAM ALTIN

    4066,16% -0,81
  • Ç. ALTIN

    6580,36% -1,07

LGS kapsamındaki merkezî sınava ilişkin sıkça sorulan sorular yanıtlandı

Millî Eğitim Bakanlığı, 15 Haziran 2025'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek ve 2-16 Nisan tarihleri arasında isteğe bağlı başvuruları alınacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

EĞİTİM 31.03.2025 15:20:27 0
LGS kapsamındaki merkezî sınava ilişkin sıkça sorulan sorular yanıtlandı

Millî Eğitim Bakanlığınca, 15 Haziran 2025'te gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın başvuru ve uygulama kılavuzunun "https://www.meb.gov.tr" internet adresinde yayımlanmasının ardından, sınava ilişkin sıkça sorulan sorular da yanıtlandı.

Bakanlık, "2025 Yılı Merkezî Sınav Sıkça Sorulan Sorular" dokümanında sınav öncesi, isteğe bağlı başvuru süreci, sınavın uygulanışı ve sonrasına ilişkin en çok merak edilen 31 soruyu ayrıntılı biçimde yanıtladı.

Buna göre sınav isteğe bağlı olacak, öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor. Sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan 2025 tarihleri arasında e-Okul sistemi (eokul.meb.gov.tr) üzerinden yapabilecek. Merkezî sınava başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Yurt içi ve yurt dışında 15 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştirilecek merkezî sınavın birinci oturumu Türkiye saati ile 09.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak.

Sözel alandan oluşan birinci oturumda 50 soru yer alacak ve sınav 75 dakika sürecek. Sayısal alandaki ikinci oturum ise 40 sorudan oluşacak ve 80 dakika sürecek.

Merkezî sınavın birinci oturumu sözel alanda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yöneltilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak.

Merkezî sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 4 Haziran 2025 tarihinde elektronik ortamda ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

Sınava girerken öğrencilerden istenecek belgeler

Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi ile geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca öğrencilerin yanlarında en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, bir kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak bir silgi bulundurması gerekecek.

Özel gereksinimi olan öğrenciler, sınav hizmeti alabilecek

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için örgün eğitime devam edenlerin bilgilerinin okul müdürlükleri tarafından ilgili RAM'a gönderilmesi, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise 16 Nisan 2025 tarihine kadar açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç gereç ve cihazları kendileri getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek.

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrenciler

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere, yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için, öğrencinin sınava alınacağı adresin velisi/vasisi tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilmesi, okul müdürlüğü tarafından da ilgili rehberlik ve araştırma merkezine (RAM) iletilmesi gerekecek.

Sınav sonuçlarının ilanı

Merkezî sınav sonuçları, 11 Temmuz 2025 tarihinde "https://www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

Tercih ve yerleştirme işlemleri

Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz 2025 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 4 Ağustos 2025'te ilan edilecek.

Nakil süreci

Yerleştirmeye esas 1 ve 2. nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Başvuru süreci uzatılmıştı

Öte yandan, "2025 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu"nda, LGS kapsamındaki merkezî sınav için son başvuru tarihi 11 Nisan 2025 açıklanmıştı. Ancak 2-4 Nisan 2025 tarihleri arasındaki idari izin nedeniyle merkezi sınav başvuru işlemlerinde oluşabilecek öğrenci mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla başvuru süresi, 16 Nisan 2025 tarihine kadar uzatıldı.

Ayrıca okul müdürlüklerinin onay işlemleri için son tarih de güncellendi. Önceden 14 Nisan 2025 olarak belirlenen onay süresi, 17 Nisan 2025 saat 17.00'ye kadar uzatıldı. (İLKHA)

Muğla açıklarında 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

Güney Kore'de orman yangını

Çin, Tianlian-2 05 uydusunu fırlattı

Bingöl’de firari olan 88 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tıpkı Doğu Kudüs ve Batı Şeria gibi Gazze de Filistin halkınındır

Bingöl'de jandarma uygulamasında uyuşturucu ele geçirildi

Hindistan ile Fransa arasında savaş uçağı anlaşması

Manisa'da tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan TBMM Başkan Vekili Önder'e ziyaret

İran ve Suudi dışişleri bakanları görüştü

Pakistan: Hindistan her an bir askeri müdahalede bulunabilir

Putin, Ukrayna'da geçici ateşkes ilan etti

Tunus Açıklarında tekne faciası: 8 ölü

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan, Büyükşehir Belediyesine hizmet eleştirisi 

Sivas'ta Atatürk Anıtı'na çevre düzenlemesi

Türkiye-İtalya zirvesi için Roma yolcusu

Türkiye’den Pakistan’a silah iddiasına yalanlama

Çin, Trump’ı yalanladı: Şi ile Trump görüşmedi

Pakistan'da petrol tankeri patladı: 40 yaralı

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli

60. Bisiklet Turu devam ediyor

Türk Kızılayı vekalet bedellerini açıkladı

Malatya’da Güney Kuşak Yolundaki çalışmalarda sona gelindi

Diyaliz hastalarına moral dopingi!

Malatya'da 15 yıllık su sorunu çözülüyor!

Hüseyin El Şeyh'in Abbas'ın vekili olarak atanması ne anlama geliyor?

Ukrayna’nın eski Devlet Başkanı Yanukoviç'e 15 yıl hapis cezası

Telefon tamircisinden uyarı: Şişmiş bataryalara dikkat edin!

Bakan Uraloğlu: Depremde ulaşım yapılarımız hasar görmedi

Zafer'den Çağlayan’da adalet buluşması çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Rektör Hacımüftüoğlu Palandöken Ekonomi Forumuna Katıldı

Bir organizasyonun ardından

YILDIZKENT SPOR ERZURUM'A İKİ KUPAYLA DÖNÜYOR...

ERZURUM SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME PLAY-OFF MÜSABAKALARI NEFES KESİYOR

TEBRİKLER YAKUTİYE SPOR

ERZURUM 1968 SPOR U-18 YAŞ GRUBU TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA PENALTILARLA VEDA ETTİ

KUDAKAF'25 Rekor Katılımla Tamamlandı: Gençler Kariyerleri İçin İlk Adımı Attı

Rektör Hacımüftüoğlu, Türkiye İlaç Endüstrisinin Öncü İsimleriyle Bir Araya Geldi

Moderatörlüğünü Rektör Hacımüftüoğlu’nun Yaptığı “Kariyer Yolculuğu Söyleşisi” KUDAKAF’25 Kapsamında Düzenlendi

EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti Resmî Açılış Törenleri Coşkuyla Gerçekleştirildi

Yuvamız İstanbul'da yeni dönem heyecanı

Gebe düve desteği bilgilendirme toplantısı yapıldı

Bursa’da “Temel Eğitimde Çocuk Edebiyatı” çalıştayı

Bielcik Valisi Aygöl haftaya okul ziyaretleriyle başladı

Konya'da 28 bin öğrenci yangın eğitimi aldı

Kocaeli'de 'Anne Şehir’de deprem bilinci aşılanıyor

Antalya'da Akseki kreşi hizmet vermeye başladı

Kırklareli ve Burgaz'dan kültürel kardeşlik adımı

Bursluluk sınavı tamamlandı

Bursluluk sınavı 81 ilde yapıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
11.Göztepe 30 10 10 10 9 40
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50

YAZARLAR