9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, 6 Nisan 2025'te yayınladıkları bir bildiride, Çin'in Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği son askeri tatbikatları "provokatif eylemler" olarak nitelediler ve kınadılar.
Çin'in esas olarak 1-2 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği son tatbikatlar, Çin'in deniz ve hava unsurlarıyla Tayvan'ı kuşatmayı içeriyordu ve Batılı güçler tarafından, özyönetim konusunda ısrarcı olan Tayvan'a karşı iyi düşünülmüş bir zorlama örüntüsünün parçası olarak görülüyor.
Tatbikatlar sırasında, limanlar ve enerji altyapısı gibi simüle edilmiş hedeflere uzun menzilli silahlarla atışlar yapıldı. Uçak gemisi Shandong tatbikatlara doğrudan dahil oldu. Bu tür operasyonlar sergilenirken, tatbikatların yalnızca eğitim amaçlı olduğu sonucuna varmak zor.
Müdahale, Hint-Pasifik'teki askeri faaliyetlerin yoğunlaştığı, bazı NATO üyelerinin giderek bölgesel güvenlik ortaklıklarına odaklandığı ve ABD ile NATO'nun Japonya, Güney Kore, Filipinler ve Avustralya gibi kilit ortaklarla giderek artan bir şekilde Çin'in daha fazla saldırganlığını önlemek için uyum içinde olduğu bir dönemde gerçekleşti.
G7 Beyanı
G7 Dışişleri Bakanları'nın Çin'in Tayvan çevresindeki büyük ölçekli askeri tatbikatlarına ilişkin açıklaması
“Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşan G7 Dışişleri Bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi olarak, Çin’in kışkırtıcı eylemlerinden, özellikle de son dönemde Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği büyük çaplı askeri tatbikatlardan derin endişe duyuyoruz.
Giderek daha sık görülen ve istikrarsızlaştırıcı hale gelen bu faaliyetler, boğazlar arası gerginliği artırıyor ve küresel güvenlik ve refahı riske atıyor.
G7 üyeleri ve daha geniş uluslararası topluluk, Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarın korunmasında çıkar sahibidir. Zorla veya baskıyla da dahil olmak üzere, bu tür barış ve istikrarı tehdit eden her türlü tek taraflı eyleme karşıyız.
G7 üyeleri, Boğazlar arası yapıcı diyalog yoluyla sorunların barışçıl çözümünü teşvik etmeye devam ediyor.”
# Çin'in saldırgan askeri faaliyetleri deniz güvenliğini ve bölgesel barışı tehdit ediyor. Küstah ve sorumsuz eylemleri, bölgedeki gerçek istikrarsızlaştırıcının kendisi olduğunu ortaya koyuyor. #Tayvan