Bugün, 24 Nisan 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9412,93%1,08
  • DOLAR

    38,31% 0,03
  • EURO

    43,67% 0,73
  • GRAM ALTIN

    4111,64% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6680,44% -0,15

RusyaRusya ve Türkiye'nin 'İki Devlet, Bir Millet'i neden çok farklı anladığı

GÜNDEM 14.04.2025 14:16:00 0
RusyaRusya ve Türkiye

'İki Devlet, Bir Millet' kavramı hem Türkiye hem de Rusya tarafından kullanılıyor ancak çok farklı şekillerde. Türkiye, ' İki Devlet, Bir Millet'  (İki Dövlət, Bir Millət) kavramını doğu komşusu Azerbaycan'a uyguluyor. Bu arada Rusya, kavramı Ukrayna ve Belarus'a uyguluyor , diye yazıyor Taras Kuzio.

Rus ve Türklerin farklı yaklaşımlarının kökleri, Çarlık ve Osmanlı İmparatorlukları içinde saygılı bir şekilde gömülü olan ulusal kimliklerinde bulunmaktadır. İngilizler ve Fransızların aksine, Ruslar ve Türkler imparatorluklarını kurmadan önce hiçbir zaman ulus-devletlere sahip olmadılar.

Bununla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk 1920'lerde başarılı bir şekilde post-emperyal bir Türk cumhuriyeti inşa etti. Bu arada, Rusya Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bir emperyal güç olarak kaldı ve Başkan Boris Yeltsyn Rusya'yı post-emperyal bir devlete dönüştürmeyi başaramadı. SSCB ve Rusya, Sovyet nostaljistleri, emperyal Ortodoks milliyetçileri ve neo-faşistlerin katı ittifakları tarafından Ağustos 1991 ve Sonbahar 1993'te iki darbe girişimine maruz kaldı.

Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu'na sırtını dönen bir yurttaş milliyetçisiydi. Komünizm sonrası Rusya'da Atatürk'ün yurttaş milliyetçi bir eşdeğeri hiçbir zaman olmadı ve bu nedenle emperyal milliyetçilik, Sovyet sonrası dönemin çoğunda baskın ideoloji ve kimlik olarak kaldı. Rus kimliği hiçbir zaman Rusya SFSR veya Rusya Federasyonu sınırlarıyla sınırlı kalmadı. Ruslar 'Rusya'yı her zaman SSCB, BDT, Avrasya, Rus Birliği veya Rus Dünyası'ndan daha büyük bir şey olarak hayal ettiler. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, SSCB'yi 'Tarihi Rusya' olarak tanımladı ( Kremlin , 12 Temmuz 2021).

1996 Rusya seçimlerinde Yeltsin, Rusya ve Belarus'u birleştirme konusunda Slav karşıtı bir platformda kampanya yürüttü. Belarus'un Rus karşıtı Dünya'nın bir parçası olarak güvence altına alınmasıyla Putin, Rusya ve Ukrayna'yı birleştirme konusunda takıntılı hale geldi. 2014 yılında Putin, doğu Ukrayna'ya sınırlı bir Rus işgali başlattı ve Kırım'ı ilhak etti. Ukrayna Devlet Başkanları Petro Poroşenko ve Volodimir Zelenski, Ukrayna'yı Rus kukla devletine dönüştürmek için iki Minsk Anlaşması'na izin vermeyi reddetti ( Savaş Çalışmaları Enstitüsü , 11 Şubat 2025). Putin, 24 Şubat 2022'de, Ayaklanma Ekseni (Rusya, İran, Kuzey Kore, Çin) ile Batı arasında tam ölçekli bir savaşa ve küresel çatışmaya yol açan 'özel bir askeri operasyon' başlattı.

Emperyal sonrası Türkiye, Azerbaycan kültürüne, diline ve geleneklerine saygı duyar. Putin ve Rus emperyal milliyetçileri, üçlü (üçlü) bir pan-Rus halkının Küçük Rus kolu olduklarını iddia ederek bir Ukrayna halkının varlığını reddederler. Türkiye, 2010 ve 2021'de Azerbaycan'ı eşit, egemen ve ayrı bir ülke olarak tanıyan önemli anlaşmalar imzaladı. Putin ve Rus emperyal milliyetçileri, Ukrayna'yı yapay bir varlık ve bir ABD kukla devleti olarak reddederler. Rus emperyal milliyetçileri, Ukrayna dilini bir lehçe olarak alaya alırlar.

Türkiye, kökenleri Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babası ve Türk Ulusal Hareketi'nin lideri olan Atatürk'e dayanan bir post-emperyal devlettir. Atatürk, 1922'de Osmanlı Sultanlığı'nı kaldırdı ve ertesi yıl bir cumhuriyet kurdu.

1923-1938 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başkanı olarak Atatürk, Türkiye'yi modernleştiren ve sanayileştiren kapsamlı reformlar başlattı. 1930'larda, Türkiye'deki kadınlar eşit siyasi haklara ve oy kullanma hakkına kavuştular; bu, Fransa (1944), İtalya (1945) ve komşu Yunanistan (1952) gibi Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerine bu hakkın verilmesinden önceki radikal bir adımdı. Atatürk'ün laik milliyetçi 'Kemalizm'i, bugüne kadar Türkiye'nin rehber ideolojisi olmaya devam etti.

Azerbaycan, 1918'de Çarlık İmparatorluğu'nun yıkıntıları üzerinde bağımsız bir devlet oldu. Aynı yıl, Azerbaycan Demokratik (Halk) Cumhuriyeti kadınlara oy hakkı tanıdı ve kadınlara oy hakkı veren ilk İslam ülkesi oldu. İki yıl sonra Azerbaycan, Rus Bolşevikler tarafından işgal edildi ve zorla Sovyetler Birliği'ne dahil edildi. Birçok Azerbaycanlı entelektüel, Sovyetler Birliği'nde izin verilmeyen kültürel, eğitimsel ve politik projeleri destekleyebilecekleri Türkiye'ye taşındı.

Türkiye ve Azerbaycan Türk kimliğini ve benzer dilleri paylaşırlar. Aynı zamanda, Türkiye ve Azerbaycan'ın 'İki Devlet, Bir Millet' kavramı farklı tarihler etrafında inşa edilmiştir. Türkiye, 1301-1922 yılları arasında var olan Osmanlı İmparatorluğu'ndan doğmuştur. Azerbaycan, 1813 Gülistan Antlaşması ve 1828 Türkmençay Antlaşması ile ikiye bölünmüştür ve Aras Nehri'nin kuzeyindeki topraklar Çarlık İmparatorluğu'na dahil edilmiş, Aras Nehri'nin güneyindeki daha büyük ve daha kalabalık Azerbaycan toprakları ise İran'ın bir parçası olarak kalmıştır. Aras Nehri'nin kuzeyindeki Azerbaycan, 1918-1920 yılları arasında bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmüş, 1922-1991 yılları arasında on beş Sovyet cumhuriyetinden biri olmuş ve 1991'den beri bağımsız bir devlettir. Türkiye, Azerbaycan'ın SSCB'den bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur.

Türkiye, Azerbaycan'ın sekiz katı nüfusa sahiptir. Bununla birlikte, post-emperyal bir cumhuriyet olması nedeniyle Türkiye, Azerbaycan'ı eşit olarak görüyor ve -Rusya'nın Ukrayna ve Belarus'a yönelik tutumlarında olduğu gibi- 'küçük kardeş' olarak görmüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan'ın 'ortak bir tarihe, kültüre, dile ve dine sahip olduğunu' söyledi. Onlar iki kardeş ülkedir... Biri yücedir, diğeri de öyledir ( Azerbaycan Devlet Haber Ajansı , 7 Eylül 2020). Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 'Türkiye-Azerbaycan dostluğunun sarsılmaz ve ebedi olduğunu' vurguladı ( Azerbaycan Devlet Haber Ajansı , 7 Eylül 2020).

Rusya ve Ukrayna, 1997'de sınırlarını tanıyan bir anlaşma imzaladılar ve bu anlaşma Rus parlamentosunun her iki kanadı tarafından sonraki iki yıl içinde onaylandı. Bu, dünyanın üçüncü büyük nükleer cephaneliğinden vazgeçme karşılığında Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü için güvenlik garantileri sağlayan 1994 Budapeşte Muhtırası'nın ardından geldi. Rusya, 2014 ve 2022'de Ukrayna'ya iki işgal başlattığında 1994 Budapeşte Muhtırası'nı ve 1997 anlaşmasını ihlal etti.

Rusya ve Türkiye'nin uluslararası hukuka ve devletlerin toprak bütünlüğünün kutsallığına karşı taban tabana zıt tutumları var. Türkiye, Kürt ayrılıkçılığıyla onlarca yıldır mücadele ediyor ve Libya'nın toprak bütünlüğünü Rus Wagner paralı askerlerine ve Libya savaş ağalarına karşı savunuyor.

Rusya 2014'te Kırım'ı ve 2022'de Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhya ve Herson olmak üzere dört Ukrayna bölgesini ilhak etti. Ermenistan, Kırım'ın sözde 'kendi kaderini tayin hakkını' kullanarak Karabağ'ın Azerbaycan'dan benzer bir 'kendi kaderini tayin hakkı'na sahip olduğunu iddia etti. Bu nedenle Ermenistan, Birleşmiş Milletler oylamalarında Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhakını kınayan kararlara karşı Rusya ile birlikte oy kullandı.

Buna karşılık Türkiye hem Azerbaycan'ın hem de Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekledi. Erdoğan bu ay Türkiye'nin Kırım'ı Rusya'ya ait olarak asla tanımayacağını söyledi ( Daily Sabah , 16 Mart 2025). Türkiye, Erivan ve Bakü'nün bir barış anlaşması imzalamasının ardından Ermenistan ile ilişkilerini 'normalleştirmeye' ve ortak sınırlarını açmaya hazır olduğunu belirtti. Yıllar süren müzakerelerin ardından Ermenistan ve Azerbaycan, sınırlarını eski Sovyet cumhuriyet sınırlarına dayalı olarak tanıyan ikili bir anlaşma imzalamaya hazır görünüyor ( Radio Liberty Ermeni Servisi , 18 Mart 2025).

Ukraynalılar Rusya ile imzalanan anlaşmalara ve antlaşmalara güvenmiyor. Zelenskyy, Rusya'nın 2014-2021 yılları arasında yirmi beş ateşkesi ihlal ettiğini söyledi ( Lvivskyy Portal , 24 Şubat 2025).

Kasım 2020'de Azerbaycan, İkinci Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'ı yendi ve 1990'ların başından beri Ermenistan tarafından işgal edilen topraklarının çoğunu geri aldı. Bir yıl sonra, Haziran 2021'de Türkiye ve Azerbaycan, askeri, güvenlik, ekonomi ve enerji alanlarındaki stratejik ortaklıklarını pekiştiren bir 'Müttefik İlişkiler Bildirgesi' imzaladılar ( Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Ofisi , 16 Haziran 2021). Türkiye, Azerbaycan için İsrail olmak üzere iki önemli askeri ortaktan biridir (bkz. EDM , 26 Mart 2025).

Rusya ve Türkiye, 'İki Devlet, Bir Millet' kavramını farklı şekillerde benimsiyorlar çünkü ilki imparatorluk kimliğinden asla vazgeçmedi, ikincisi ise son yüzyıldır imparatorluk sonrası bir kimliğe sahip. Rusya, Ukrayna'yı ayrı bir ülke olarak kabul etmeyi reddediyor ve Ukraynalıların Küçük Ruslar olduğunu hatalı bir şekilde iddia ediyor. Buna karşılık, Türkiye'nin Azerbaycan'ın devletliğine, egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal kimliğine olan saygısı, devletler arası ilişkilerin iyi bir modelidir.

Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

AFAD: Ana şoktan sonra 291 artçı sarsıntı kaydedildi

Bingöl’de STK’lardan "Tıp fakültesi ve araştırma hastanesi kurulsun" çağrısı

Bingöl’de ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi

Bartın'da zincirleme kaza: 8 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı’dan İstanbul için "yeniden inşa" çağrısı

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Büyükşehir Belediyesi semt konağı öğrencileri bursluluk sınavına hazır

Malatya'da sahipsiz hayvanlara yaklaşma ve müdahale teknikleri eğitimi verildi

Kundaklama ve kurşunlama suçlarından aranan 10 kişi yakalandı

23 Nisan'da çocuk ruhuna aykırı etkinlikler tepki çekiyor

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin 14. Olağan Genel Kurul Toplantısı Malatya'da yapıldı

Cizre'de 17 hafız ve hafize için belge takdim töreni düzenlendi

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te izinsiz kazı yapan 3 kişi yakalandı

"Çatalca İçin Çeltik" projesi kapsamında tohum dağıtım yapıldı

Yeni haftada İstanbul'da sıcaklık 8 derece birden düşecek...

Rusya ve Türkiye, Libya'da çözümü ilerletme çabalarını görüştü

Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde deprem

Depremler sadece binaları değil, ruhları da sarsıyor!

BUSİAD'dan Türkiye'ye çağrı: Fırsatları kaçırmayalım

İstanbul depreminde yaşanan iletişim krizi TBMM'de

MEB: İOKBS 2025 planlandığı gibi yapılacak

Avusturya ve Macaristan'dan AB'nin göç politikasına karşı yeni ittifak

BAHA ve SUNGUR envantere girdi... TSK'ya yerli güç!

Malatya Büyükşehir'den sahipsiz hayvanlara yaklaşma eğitimi

Kıkırdak tümörü olduğu 10 yıl sonra ortaya çıktı

Konya’da şeker pancarı ekimi başladı

Terörle mücadele kararlılıkla sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Route 360: Yeryüzüne “Gökbey”ce bir bakış

ERZURUM 1968 SPOR TRABZON YOLCUSU

23 Nisan: Bir Ülkenin Kaderini Çocukların Gözlerine Yazdığı Gün

Anahtar İşleyene teslim…

“Palandöken’in Eteğinde Türk Motifleri Defilesi” Büyük Beğeni Topladı

Kınalandığımızın farkına ne zaman varacağız ki?

Taşıdığınız isme yakıştı mı şimdi? O zaman ya umursamıyorsunuz ya da farkında bile değilsiniz!

ERZURUM B.B. U-17 YAŞ GRUBU 3' ÜNCÜ HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME PLAY-OFF MÜSABAKALARI DEVAM EDİYOR

Tortum Spor seleyi suya verdi artık!

MEB: İOKBS 2025 planlandığı gibi yapılacak

Malatya Büyükşehir'den sahipsiz hayvanlara yaklaşma eğitimi

Manisa'da “Çölyakta Glütensiz Yaşam” konuşuldu

Makam koltuğu anaokulu öğrencilerine emanet

Okulların çehresi değişti çocukların yüzü güldü

Şahinkaya öğrencilerinden coşku dolu 23 Nisan kutlaması

Eğitimci Yazar Dr.  Ay: Yapay zekânın bilinçsiz kullanımı öğrencilerde tembelliğe yol açabilir

Minikler 23 Nisan'ı eğlenceli kutladı

Yazarlar: Kitap sevgisi evde ve okulda başlar

İDEV'den "En güvenilir sığınak, ailedir" seminerine davet

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

YAZARLAR