9309,54%-0,13
38,26% 0,13
43,94% -0,31
4220,71% 0,28
6847,29% 0,81
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör operasyonun ardından Batı'ya yabancı gazeteciler aracılığıyla mesajlar vermişti. BBC, Deutsche Welle, The Guardian ve Financial Times'a Türkiye'yi şikayet eden Özel'e tepki yağmıştı.
CHP'lilerin de tepki gösterdiği Özel'in "yabancılara şikayetiyle" ilgili dikkat çeken anket sonuçları yayınlandı.
Hürriyet Gazetesi'nden Abdulkadir Selvi'nin köşesine taşıdığı anketlerle ilgili yazısı şöyle:
YABANCILARA ŞİKÂYET
Bu süreç en çok Özgür Özel’e yaradı. Ama bu süreçte iki önemli yanlışı oldu. Biri Türkiye’yi yabancılara şikâyet etmesi, diğeri ise boykot kararıydı. İngilizlere karşı Kurtuluş Savaşı vermiş olan Atatürk’ün partisinin lideri İngiliz Başbakanı Starmer’den yardım dilendi. “Terk edilmişlik hissediyoruz” dedi.
Genar’ın anketinde Özgür Özel’in çağrısını yanlış bulanların oranı yüzde 49.2 çıkarken, destekleyenlerin oranı ise yüzde 29.3’te kalıyor.
Betimar’ın anketine katılanların yüzde 37.9’u Özgür Özel’i desteklerken, yüzde 47’lik bir kesim yabancılara şikâyeti yanlış buluyor.
Areda-Survey’in anketine katılanların yüzde 40.8’i doğru bulurken, yüzde 48.1’lik bir kitle yanlış buluyor.
BOYKOT TERS TEPMİŞ
Özgür Özel’in boykot kararı vatandaştan veto yemiş.
Ekonomik boykotta makas daha da açılıyor. Betimar’ın anketine katılanların yüzde 52.1’i yanlış bulurken yüzde 41.2’si ise destekliyor.
Areda Survey’in anketine katılanların yüzde 41.1’i boykotu desteklerken, yüzde 58.5’lık bir kesim boykota karşı çıkıyor.
İMAMOĞLU ALGISI
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına yol açan yolsuzluk operasyonu, siyasi dengeleri etkiledi.
Genar’ın anketine katılanların yüzde 36.7’si ‘yolsuzluk yaptığına inanmadığını’ söylerken, ‘yolsuzluk yaptığına inanıyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 28.5, ‘dava sonucunu beklemek gerekir’ diyenlerin oranı ise yüzde 25.6 çıkıyor.
Betimar’ın anketine katılanların yüzde 55.8’i ‘siyasi karar’ olarak görürken, yüzde 33.6’sı ‘yargı kararını doğru bulduğunu’ ifade ediyor.
Areda-Survey’in anketine katılanların yüzde 48.1’i Ekrem İmamoğlu’na ‘haksızlık yapıldığına’ inanırken, yüzde 48.2’lik bir kesim ise ‘yolsuzluk olduğuna’ inanıyor.
Ekrem İmamoğlu kararını ‘siyasi bulanların’ oranı yüzde 48.9 çıkarken, ‘hukuki’ diyenlerin oranı yüzde 45.1’de kalıyor.
SÜREÇ YÖNETİMİ
İmamoğlu’nun diploması 18 Mart’ta saat 18.00’de iptal edildi. İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk operasyonu ise 19 Mart sabah 06.35’de başladı. Aradaki fark sadece 12.5 saat. Operasyonun üst üste gelmesinin toplumun bir kesiminde sorgulamaya ve İmamoğlu lehine bir mağduriyet algısının oluşmasına neden olduğu anlaşılıyor. Süreçlerin kendisi önemli olduğu kadar süreç yönetimi de önemlidir. Süreç yönetimindeki yanlışlar mağduriyet algısının oluşmasına neden olmuş gibi gözüküyor. İmamoğlu’na yönelik operasyonun bir yolsuzluk, rüşvet ve irtikap olayı olduğunu anlatmakta yetersiz kalındığı anlaşılıyor.