9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97
Ticaret savaşlarında yapılan hamleler sadece gümrük vergilerinden ibaret değil. Bloomberg'e göre Çin, ülkedeki havayolu şirketlerine Boeing uçaklarının yeni siparişlerini teslim almamaları ya da satın almayı durdurmaları talimatını verdi. ABD yayını ayrıca Pekin'in Amerikan şirketlerinden uçak parçaları veya ekipman satın alımlarının kesilmesini istediğini de bildirdi.
Pekin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzde 145'lik tarifelerine misilleme olarak yaptığı gümrük vergisi artışları, Amerikan uçak ve parçalarının maliyetini iki katından fazla arttırdı. Dolayısıyla bu ürünlerin Çinli şirketler tarafından kullanılmaya devam edilmesi olanaksız ya da en iyi ihtimalle çok maliyetli hale geldi.
Bloomberg'in kaynakları Çin hükümetinin artan maliyetlerle karşı karşıya kalan ve Boeing jetlerini kiralayan havayollarını desteklemek için önlemler araştırdığını söyledi.
Bu aynı zamanda Çin'in en büyük üç havayolu şirketi Air China, China Eastern Airlines ve China Southern Airlines'ın tarife savaşlarından önce önümüzdeki iki yıl içinde Boeing'den almayı planladığı 209 uçaktan vazgeçtiği anlamına geliyor. Çin, uçak üreticileri için en büyük pazarlardan biri olup, geçmişte Boeing'in üretiminin dörtte birini oluşturuyordu.
Trump salı günü kendi sosyal medya platformu Truth Social'da 209 uçak meselesine şu ifadelerle değindi:
"Boeing ile yapılan büyük anlaşmadan cayarak, taahhüt edilen uçaklara 'sahip çıkmayacaklarını' söylediler."
Pekin, ABD'nin uyguladığı gümrük vergilerini "tek taraflı zorbalık" olarak nitelendiriyor. Dışişleri Bakanlığı salı günü, "Çin yumruk sıkmak yerine el sıkışmayı, bariyerler inşa etmek yerine duvarları yıkmayı, ayrışmak yerine bağ kurmayı ısrarla sürdürecek." açıklamasında bulundu.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de şu günlerde, büyük ABD tarifeleriyle karşı karşıya olan komşu Asya ülkeleriyle bağları güçlendirmek için bir dizi ziyarette bulunuyor.