Bugün, 16 Mart 2025 Pazar
  • BIST 100

    10840,60%1,05
  • DOLAR

    36,60% 0,09
  • EURO

    39,72% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3522,36% 0,13
  • Ç. ALTIN

    5671,28% 1,27

Reuters: Suriye'nin Eş-Şara'sı Erdoğan'la savunma anlaşması konusunda görüşecek

Görüşmelerin, Türkiye'nin Suriye'de iki askeri üs kurması, F-16 savaş uçaklarını konuşlandırması ve yeni Suriye yönetimine askeri eğitim ve teçhizat sağlaması konularını kapsaması bekleniyor.

GÜNDEM 4.02.2025 14:49:00 0
Reuters: Suriye

Reuters'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , olası bir savunma anlaşmasını görüşmek üzere Salı günü Ankara'da bir araya gelecek .

Görüşmelerde, Türkiye'nin Suriye'de iki askeri üs kurması, F-16 savaş uçaklarının konuşlandırılması ve olası bir ortak savunma anlaşması kapsamında yeni Suriye yönetimine askeri eğitim ve teçhizat sağlanması konularının ele alınması bekleniyor.

NATO üyesi olan Türkiye, uzun zamandır Suriye'nin muhalif güçlerini destekliyor. Ankara artık kendini Suriye'de kilit bir oyuncu olarak konumlandırıyor. Bu değişim, Körfez ülkeleriyle jeopolitik gerginliklere ve "İsrail"den endişelere yol açabilir.

Üst düzey bir bölgesel istihbarat yetkilisine, bir Suriye güvenlik yetkilisine ve Şam'da bulunan iki yabancı güvenlik kaynağına göre, görüşmeler Suriye'nin yeni liderliğinin Türkiye ile stratejik askeri iş birliği planlarının ilk ifşası oldu. Önerilen anlaşma Ankara'nın Suriye'de hava üsleri kurmasına, askeri operasyonlar için Suriye hava sahasını kullanmasına ve Suriye'nin yeniden yapılandırılmış ordusunun eğitimini denetlemesine izin verecek.

Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığı

Kaynaklar, müzakerelerin Suriye'nin geniş Badiyah çöl bölgesinde iki Türk hava üssünün kurulmasını içereceğini belirtiyor. Suriye cumhurbaşkanlığı yetkilisi, görüşmelerin Türkiye'nin Suriye ordusunu eğitmesine ve "yeni konuşlanma ve iş birliği alanlarına" odaklanacağını ancak yer belirtmeyeceğini doğruladı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Suriye Milli Savunma Bakanlığı konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Erdoğan ile Eş-Şara'nın "Suriye'deki son gelişmeleri ve Suriye ekonomisini yeniden inşa etmek, istikrar ve güvenliği sağlamak için alınabilecek ortak önlemleri" ele alacaklarını söyledi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suriye'deki Türk üsleri ve askeri eğitimlerle ilgili haberler sorulduğunda, konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Bölgesel istihbarat yetkilisi ve Suriye güvenlik kaynakları, önerilen hava üslerinin Türkiye'ye "Suriye hava sahasını gelecekteki olası saldırılardan koruma" imkanı sağlayacağını belirtti.

Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra daha önce ülkenin yeni liderliğinin güçlü bölgesel ittifaklar kurmayı hedeflediğini belirterek, "Bu bağlar sayesinde askeri gücümüzü iyi bir şekilde inşa edebileceğiz." demişti. "Bu bağlar silahlanma, eğitim, hava savunması veya diğer konularda bir ortaklığa yol açarsa, bunu memnuniyetle karşılarız." diye eklemişti ancak Türkiye'den açıkça bahsetmemişti.

Bölgesel istihbarat yetkilisi, görüşülen iki hava üssünün, Humus ilinde bulunan Palmira askeri havalimanı ile T4 hava üssü olduğunu söyledi.

Kürt güçlerine mesaj

Yetkili, Türkiye'nin Suriye'de askeri üsler kurma konusundaki ilgisinin, özellikle Halk Koruma Birlikleri (YPG) olmak üzere kuzeydoğu Suriye'deki Kürt güçlerine bir mesaj niteliğinde olduğunu söyledi. Ankara, YPG'yi Türkiye ve ABD'nin "terör örgütü" olarak sınıflandırdığı Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir uzantısı olarak görüyor.

Türkiye daha önce YPG'ye karşı askeri müdahale tehdidinde bulunmuş ancak Kürt güçlerinin geleceğine ilişkin müzakereler devam ettiği için bundan kaçınmıştı.

Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türk ve Suriye askeri yetkililerinin yakın zamanda "Savunma ve güvenlik konularında, özellikle de hem Suriye hem de Türkiye için tehdit oluşturan terör örgütlerine karşı ortak mücadelede neler yapılabileceği" konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu doğruladı.

Yetkili, "Önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak ihtiyaçlar çerçevesinde görüşmelerimiz devam edecek" dedi.

Aralık ayında, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler, talep edilmesi halinde Suriye'nin yeni liderliğini desteklemeye hazır olduğunu ifade ederek, "Yeni (Suriye) yönetimi talep ederse Türkiye gerekli desteği sağlamaya hazırdır." dedi. Güler ayrıca Ankara'nın, "gerekli koşullar ortaya çıktığında" yeni hükümetle koordinasyon halinde Suriye'deki askeri varlığını yeniden değerlendirebileceğini öne sürdü.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Ankara Valiliği'nden fırtına uyarısı

Bakan Yumaklı: 1,3 milyar liraya mal olacak Anıtlı Barajı’nın sözleşmesi imzalandı!

Mudanya'nın kırsalına 'çocuk akademileri' açılacak

Malatya'da silahlı yaralama

İzmir'de Karşıyaka Belediyesi kütüphane kapattı!

Kızıl Elma Ödülleri sahiplerini buldu

ABD'nin Yemen saldırısındaki bilanço ağırlaşıyor

Mardin'de yetimler için program düzenlendi

Siyonist işgalciler eksikte olsa ateşkes sürecinde Filistinlileri katlettiğini itiraf etti

Bursa İnegöllülerin 98 yıl önceki fedakarlığı yapay zeka ile canlandırıldı

Hatay Büyükşehir yol çalışmalarında hız kesmiyor

Gar ve istasyonlarda ücretsiz Wi-Fi dönemi

Bakan Işıkhan: Yatırımcılarımızın, üreticilerimizin her zaman yanında olacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump telefonda görüştü

Başkan Ünlüce Ankara’da gençlerle buluştu

ABD’de olumsuz hava şartları: 34 ölü

Emeklilerin Bayram ikramiyesi Meclis'e geliyor

Denizli Büyükşehir'den motosiklet kullanıcılarına büyük kolaylık

TZOB: Destek ödemeleri bir an evvel yapılmalı

İşgal Lübnan’da iki aracı bombaladı: 2 şehit

Yapay zekâ destekli MEBİ 1 milyon öğrenciyi aştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, fal ve astroloji gelirlerini mercek altına aldı

Fenomen Cem Özkök Kocaelili sevenleriyle buluştu

Balıkesir'de Başkan Akın, muhtarları ağırladı

Paşinyan ve Pezeşkiyan görüştü

Ankara Valiliği'nden 'kuvvetli rüzgar' uyarısı

Etiyopya'nın güneyinde bir otobüsün devrilmesi sonucu 15 kişi öldü

Tren ve garlarda ücretsiz internet erişimi başladı

Türkiye'den Kuzey Makedonya'ya taziye mesajı

Dengbêj Kekê İsa Hakk'ın rahmetine kavuştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Vefat / Taziye

Erzurum’un yeni bir eğlence mekânı var artık “Karaköy Şefline” sizin için, size özel…

Aziziye' de Vatandaşlar Sokakları Temizliyor

Çubukçu: “Sandığa bizim ihtiyacımız var!”

Anahtar Parti: Bir Memleketin yeniden ayağa kalkma iradesidir…

Atatürk Üniversitesinde Kandil Yolu…

Beklenen geldi, bari sahip çıkalım!

Milli Vicdani İlmi Bakış Topluluğu’nun “Erzurum ve Kurtuluş Savaşı” özel gecesi…

Erzurum’da 12 Mart Kurtuluş Etkinlikleri Kapsamında 3x3 Veteranlar Basketbol Turnuvası Düzenlendi

Anahtar Parti Erzurum Gençlik Kolları Başkanlığının 12 Mart mesajı

Mudanya'nın kırsalına 'çocuk akademileri' açılacak

Yapay zekâ destekli MEBİ 1 milyon öğrenciyi aştı

Manisa'dan karbon ayak izi hesaplamasına önemli adım

İzmir Bornova'da iş garantili 'Pastacılık ve Ekmekçilik' kursu

MEB'in düzenleyeceği "Sıfır Atık Yarışması" başvuruları başladı

Askeri öğrencilere yatay geçiş yasağı

Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı başvuruları sürüyor

Lider Akademisi’nde bahar dönemi hızlı başladı

Kahramanmaraş'ta meslek lisesi öğrencileri eski sıraları dönüştürüyor

Kocaeli'de öğrenciler afetlere karşı bilinçleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 25 10 9 6 10 36
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR