9659,48%0,49
37,93% -0,11
41,03% -0,23
3809,24% 1,10
6070,97% 0,00
Enerji düşünce kuruluşu Ember'ın analizi , Rus enerjisinin 2027'ye kadar aşamalı olarak sonlandırılması planlarına rağmen, Rus gazının AB'ye ithalatının 2024'te %18 arttığını buldu . Artış, İtalya, Çekya ve Fransa'ya yapılan ithalatın artmasıyla sağlandı.
Rus gaz ithalatındaki artış, 2024'te talepte büyüme olmamasına rağmen geliyor. Analiz ayrıca, üye devletler diğer yabancı tedarikçilere yöneldikçe AB'nin LNG ithalat kapasitesinde %54'lük bir artış planladığını, talebin 2030'a kadar sabit kalması beklenmesine ve diğer çözümlerin kolayca bulunabilmesine rağmen, buldu . Bu, fosil gaz arzının 2030'da talebi %26 aşmasıyla önemli bir aşırı inşa riski taşıyor. Bu aşırı yatırım ölçeği (131 bcm), Almanya, Fransa ve Polonya'nın toplam yıllık gaz talebine eşittir.
Ember analisti Dr. Pawel Czyzak, "AB'nin hala Rus gazı ithal ediyor olması bir skandal," dedi. "Rus ithalatını kesmek için yenilenebilir enerji ve verimlilik gibi gerçek alternatiflere yatırım yapmak yerine, üye devletler kullanılmayacak pahalı LNG kapasitesiyle para harcıyor."
Gaz fiyatları ve tedarikçi oynaklığı enerji güvenliği için tehdit oluşturuyor
Ember'in analizi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra yıllarca süren fiyat oynaklığının ardından AB gaz fiyatlarının 2024'te %59 arttığını buldu. Bu, Avrupa gaz fiyat kıyaslamasını 2025'e girerken kriz öncesi seviyelerinin yaklaşık iki katına çıkarıyor.
Rusya dışındaki yabancı kaynaklardan gelen arz güvenliği de giderek daha değişken hale geldi. Artan jeopolitik gerginlikler, ABD LNG ihracat kapasitesini artırırken ABD arzına güvenme riskini artırıyor. AB, Rus gazından kurtulmanın bir yolu olarak yabancı LNG altyapısını finanse etme ve uzun vadeli LNG sözleşmeleri imzalama planları önermiş olsa da, bu potansiyel olarak güvenilmez aktörlere daha fazla gaz bağımlılığını beraberinde getirecektir.
İthalatın artması ve gaz kilitlenmesi AB planlarını riske atıyor
Rus gaz ithalatındaki artış, Avrupa Komisyonu'nun 2027'ye kadar Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı sona erdirme niyetine rağmen gerçekleşti. AB'nin hala yasal olarak bağlayıcı bir hedefi veya aşamalı olarak kaldırma için yayınlanmış bir planı yok. Üye devletler , gölge gemilerin kullanımı veya dolaylı satın alma gibi kısıtlamalar olsa bile çeşitli boşluklardan Rus gazını ithal edebilir .
Alternatif gaz tedarikçilerine yönelik daha geniş çaplı bir atılım, AB'nin planlarıyla da çelişiyor ve haneler ve sanayi için uzun vadede daha yüksek maliyetler riski taşıyor. Uygun Fiyatlı Enerji için yakın zamandaki Eylem Planı, güvenlik ve uygun fiyatlılık hedeflerine ulaşmak için gaz bağımlılığını azaltma gereğini vurguladı.
Ember'daki Bölgesel Lider Dr. Pawel Czyzak şunları söyledi: "AB'nin kendi uzun vadeli hedeflerine aykırı kısa vadeli eylemler önermek yerine tutarlı stratejik liderliği sürdürmesi hayati önem taşıyor. Uçucu ithal gazı sübvanse etmek veya enerji uygunluğunu iyileştirmek için Nord Stream boru hattını yeniden açmak gibi fikirler, ateşe yakıt eklemek ve sönmesini beklemek gibidir."
CREA Ekip Lideri Isaac Levi şunları söyledi: “AB'nin ayak diremeyi bırakıp, Rus gazı ithalatını sonlandırmak için net bir zaman çizelgesi belirlemek amacıyla yasal olarak bağlayıcı önlemleri uygulamak için derhal harekete geçmesi gerekiyor; boş vaatler değil. Rus gazından kurtulmak ve Kremlin'in savaş sandığını sınırlamak için AB, bir LNG fiyat sınırı uygulamalı, spot piyasa alımlarını yasaklamalı ve 2027'ye kadar tam gaz aşamalı olarak kullanımdan kaldırma konusunda kararlı olmalı. Üye Devletlere Rus gazı akışını kısıtlayacak politikalar olmadan, AB, geçen yıl %18'lik bir artışla yaptığı gibi, 2025'te bu değişken tedarikçiye olan bağımlılığını artırma riskiyle karşı karşıya. Rus gazına bağımlılık, Avrupalıları fiyat oynaklığına, enerji şantajına maruz bırakıyor ve Ukrayna'daki müttefiklerine olan desteği zayıflatıyor.”