9379,83%-1,10
37,84% 0,18
41,30% -0,85
3707,98% -2,33
6152,22% -0,18
Genç Dokunuş…
29 Mart 2025 tarihinde “Genç Dokunuş” karma sergisi küratörleri Onur Sağır ve Işınsu Deniz Türk TRT Antalya Radyosu’da Ayşen Merve Temiz’in sunduğu “Hayatın İçinden” programına konukları oldu.
Işınsu Deniz Türk, mimarlık ve kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı lisans eğitimlerini tamamlamış illüstrasyon sanatçısıdır. Çalışmalarını ağırlıklı olarak çocuk kitapları alanında yürütmektedir.
Onur Sağır, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü son sınıf öğrencisidir. Portre üzerinde çalışan sanatçı, barok sanatında kullanılan dramatik sert ışıkları eserlerine yansıtmaktadır.
Programda illüstrasyon nedir, illüstratör kimdir tanımları yapılarak dinleyicilere aktarıldı. İllüstrasyon: Fransızca kökenli bu kelime resimleme, betimleme anlamına gelmektedir. Yazılı kaynağı veya kavramı geliştirerek açıklama, hayal gücüyle besleyerek çizme işidir. İllüstratörlük, 31.03 2024 tarihli resmi gazetede meslek standartları tanımlanarak Türkiye'de resmi bir meslek olarak tanınmaya başlanmıştır. İllüstrasyonun kategorileri reklam illüstrasyonları, yayın illüstrasyonları, bilimsel ve teknik illüstrasyonlar ve video oyun, karakter tasarımı, animasyon illüstrasyonları olarak tanıtıldı.
Türkiye'de illüstrasyonun oldukça revaçta olduğu, özellikle pandemi ile birlikte çocuk kitapları alanına olan ilginin arttığı belirtildi. Bu alanda üniversitelerde henüz ayrı bir bölüm olmamasına rağmen workshop, atölye çalışmaları, eğitim videoları ve özel ilgi ile ilgili kişilerin bu alanda kendilerini geliştirebileceği belirtildi. Antalya ve resim sanatı sorulduğunda halk tarafından resim sanatına ve sanatçılarına karşı olumlu bir tavır olduğu ancak sergilerde halka çok inilemediği ve halkın entegre edilemediği eleştirildi. Daha fazla workshop çalışmaları yapılabileceği önerildi. Üniversite bünyesinde resim bölümü öğrencilerinin boyadığı trafonun halk tarafından mutlulukla karşılandığı, sanatçılarla iletişime geçtikleri ve bu ilginin galerilere, sergilere de çekilmesi gerektiği belirtildi. İllüstrasyon ve Antalya konusunda ise bu alanla ilgili kişilerin olduğu ancak bir araya gelmekte zorlandıkları dile getirildi. Sosyal medyanın gücünün bu zorluğu aşmakta kullanılabileceği belirtildi ve Antalya'da son zamanlarda düzenlenen haftalık çizer buluşmalarından bahsedildi. İllüstratörleri bir araya getirme konusunda, meslek tanınırlığı üzerinde de emeği geçen İllüstratörler Platformundan da bahsedildi. Resim sanatına geri dönüldüğünde bu alanla ilgilenenlerin genelde hangi akımları kullanıldığı hakkında konuşuldu. Günümüzde soyut dışavurumculuk ve soyut akımların öne çıktığı vurgulandı. Bunun yanında özellikle üniversite içerisinde figüratif çalışmaların yapıldığından, günlük olayların ve insanların konu alındığından bahsedildi. Akademide belirli bir sanat akımına zorunlu yönelme yaptırmanın aksine kişinin sevdiği alanda çalışmasının teşvik edildiği belirtildi.
Kavramsal, soyut çalışan hocaların yanında portre çalışan hocaların da olduğu ancak günümüzde kavramsal ve soyut sanatın insanlar tarafından daha çok ilgi gördüğü söylendi. Programda 7 Nisan'da Aydın Kanza Parkı Sanat Galerisi’nde açılışı yapılacak Genç Dokunuş sergisinin tanıtımı yapıldı. ICTI Derneğinin düzenlediği, Özge Araslı’nın organize ettiği ve Onur Sağır ile Işınsu Deniz Türk’ün küratörlüğünü yaptığı serginin amacı gençlere bir yol açmak onların kendilerini ifade edebilecekleri bir alan oluşturmak olarak dile getirildi. Sergide Antalya'da ikamet eden 17 genç sanatçı resim, heykel ve illüstrasyon çalışmaları ile sergide yer alacak. Sergide yer alan eserlerde kültürel etkiler, yerel motif, peyzaj ve figürlerini de görmek mümkün olacağı belirtildi.