Bugün, 1 Nisan 2025 Salı
  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,94% -0,08
  • EURO

    40,99% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3797,89% 0,81
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

15 uluslararası kuruluştan ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğüne yönelik baskılara tepki

GENEL 28.03.2025 15:19:00 0
15 uluslararası kuruluştan ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğüne yönelik baskılara tepki

Uluslararası Af Örgütü, International Federation of Journalists, International Press Institute, ARTICLE 19’un da aralarında olduğu 15 uluslararası kuruluş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından hükümetin ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğüne yönelik baskılarını artırmasından endişe duyduklarını belirttikleri ortak bir açıklama yayımladı. “Hükümet barışçıl protestoculara yönelik saldırılarını derhal durdurmalı, gazetecileri ve haber kanallarını hedef almaktan vazgeçmeli ve çevrimiçi ifade üzerindeki baskılarını durdurmalıdır” denilen açıklamada, sosyal medya şirketlerine de, platformlarının erişilebilirliğinin devamını sağlamak için gerekli tedbirleri alma ve engellenmiş hesaplara erişimi yeniden sağlamak için acil adımlar atma çağrısında bulunuldu.  

 

15 uluslararası kuruluş, ortak bir açıklama yayımlayarak, Türkiye yetkililerine, barışçıl protestoculara yönelik saldırılarını derhal durdurma, gazetecileri ve haber kanallarını hedef almaktan vazgeçme ve çevrimiçi ifade üzerindeki baskıları durdurma çağrısında bulundu. 19 Mart’tan bu yana yaşananların belgelerle özetlendiği, İçişleri Bakanı'na göre 26 Mart itibariyle protestolar sırasında 1879 kişinin gözaltına alındığı, insanların coplarla dövüldüğü ve yerdeyken tekmelendiği hatırlatılan açıklamada, İstanbul Valisinin “bireysel ya da toplu şekilde kanuna aykırı eylemlere katılması muhtemel şahıs, grup ve araçların ilimize girişlerine ya da ilimizden çıkışlarına izin verilemeyecektir” şeklindeki kararına da vurgu yapılarak, “Bu kararın nasıl uygulanacağı belirsizdir” denildi.

Türkiye yetkililerine, uluslararası insan hakları hukuku uyarınca herkesin barışçıl toplanma özgürlüğü hakkına saygı gösterme ve bu hakkı güvence altına alma yükümlülükleri olduğu hatırlatılan ortak açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: 

“Protestolara yönelik genel yasaklar orantısız ve haksızdır. Ayrıca barışçıl protestoculara karşı güç kullanılmasını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Emniyet güçleri tarafından güç kullanımı kesinlikle gerekli ve orantılı olmalıdır -sadece gerekli olan asgari güç kullanılabilir- ve güç kullananlar her zaman hesap verebilir olmalıdır. Yetkilileri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, işkence ve protestoculara uygulanan diğer türde kötü muameleler de dahil olmak üzere, emniyet güçleri tarafından hukuka aykırı güç kullanımı ve diğer insan hakları ihlalleri iddialarının etkili, tarafsız ve zamanında soruşturulmasını sağlamaya çağırıyoruz.

 

GAZETECİLERE VE MEDYA KURULUŞLARINA YÖNELİK TEHDİTLER VE ŞİDDET

 

Kitlesel protestolara yönelik baskılara, bağımsız medya ve gazetecilere yönelik yoğun saldırı ve baskılar eşlik etti. Protestoları haberleştirdikleri gerekçesiyle İstanbul ve İzmir'de en az 11 yerel gazeteci gözaltına alındı, bunlardan yedisi 25 Mart'ta Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla tutuklandı. Yedi kişi daha sonra 27 Mart'ta serbest bırakıldı. En az 10 yerel gazeteci İstanbul'daki protestoları yerinde takip ederken polis tarafından fiziksel saldırıya uğradı, bir gazeteci de protestocular tarafından darp edildi.

Uluslararası basın da bu baskı dalgasından etkilendi. BBC, 27 Mart tarihinde yayımladığı haberinde, protestoları takip etmek üzere İstanbul’da bulunan muhabiri Mark Lowen’ın otelinde gözaltına alındığını ve daha sonra ‘kamu düzenine tehdit oluşturduğu’ gerekçesiyle sınır dışı edildiğini bildirdi.

Yaşanan olaylarla ilgili haber yapılması da RTÜK tarafından kısıtlanıyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yayın kuruluşlarını, sunucuları ve yorumcuları siyasi olarak ‘tarafsızlıktan uzak’ yayın yapmaları konusunda uyardı ve aksi takdirde yayın lisanslarının iptali de dahil olmak üzere en ağır yaptırımların uygulanacağını belirtti. RTÜK, 21 ve 27 Mart tarihlerinde Halk TV, SCZ TV, Tele 1 ve NOW TV kanallarına idari para cezaları ve 10 güne kadar geçici yayın durdurma cezaları verdi.

Türkiye'yi ve özellikle RTÜK'ü basın özgürlüğüne yönelik bu ihlalleri derhal durdurmaya ve medyanın kamuoyuna gerekli bilgileri sağlamasına ve olayları devlet baskısından uzak bir şekilde haberleştirmesine olanak tanıyan bir ortam yaratmaya çağırıyoruz. Gazetecilerin sadece hükümet onaylı içerikleri yayınlamaya zorlanması bağımsız gazeteciliğin temel ilkelerine zarar vermektedir. Ayrıca gazetecilerin ve diğer gözlemcilerin korunması ve emniyet güçlerinin eylemlerini izlemek de dahil olmak üzere kamu yararını ilgilendiren konularda özgürce haber yapabilmeleri ve misilleme veya diğer tacizlerle karşılaşmamaları gerektiğini yineliyoruz.

 

ÇEVRİMİÇİ SANSÜR

 

Kitlesel protestoların ortasında yetkililer sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına hızla ağır kısıtlamalar getirmiş, sosyal medya platformlarına protestolarla ilgili içerikleri engelleme talimatı vermiştir. BTK, 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi uyarınca gazetecilerin, medya kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve insan hakları savunucularının sosyal medya hesaplarına yönelik yüzlerce erişim engelleme kararı çıkardı. Bu kararlara uyulmaması halinde sosyal medya şirketleri ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor.

Her ne kadar X platformundaki birçok hesabın şu anda engellenmiş olduğu görülse de, X tarafından yapılan bir açıklamada aralarında haber kuruluşları, gazeteciler ve siyasetçilerin de bulunduğu 700’den fazla hesabın engellenmesine yönelik ‘birden fazla mahkeme kararına’ itiraz edildiği belirtildi. X, 26 Mart tarihinde BTK tarafından 126 hesabın engellenmesine ilişkin verilen karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptığını duyurdu.

Yetkililer, uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlal ederek, özellikle de en üst düzeyde korumaya sahip olan siyasi söylem içeren içerikleri sansürlemek amacıyla sosyal medya platformları üzerinde baskı kurmak için yasal ve yasal olmayan yolları kullanmaktan kaçınmalıdır. Türkiye, internete serbest ve sınırsız erişime izin vermeli ve yetkilileri eleştirmek için ifade özgürlüğü hakkını kullananların sosyal medya hesaplarının engellenmesine yönelik tüm hukuka aykırı kararları iptal etmelidir.

Sosyal medya platformlarına siyasi baskılara direnmeleri ve korunan ifadelere erişimi kısıtlamaktan kaçınmaları çağrımızı yineliyoruz. Bu tür engelleme kararlarını basitçe kabul etmek yerine, platformları, yasallığına mahkemede itiraz etmek de dahil olmak üzere, kapsamlarını ve sürelerini sınırlandırmak için mümkün olan tüm adımları atmaya çağırıyoruz. Platformlar ayrıca, hükümetin sansür talepleri ve buna karşılık alınan tedbirler konusunda, etkilenen kullanıcılara ve kamuoyuna karşı şeffaf olmalı ve kapatma veya kısıtlama durumunda platform erişimini sürdürmek için mümkün olan tüm adımları atmalıdır.”

 

İmzacı Kuruluşlar:

ARTICLE 19

Amnesty International

Civil Rights Defenders

Danish PEN

European Federation of Journalists (EFJ)

Human Rights Watch

IFEX

International Federation of Journalists (IFJ)

International Press Institute (IPI)

Norwegian Helsinki Committee (NHC)

PEN America

PEN International

PEN Sweden

South East Europe Media Organisation (SEEMO)

World Organization Against Torture (OMCT)

 

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Nijerya'da kaçak ham petrol rafinerilerine operasyon

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı: 118 ölü

Aydın'da trafik kazası: 4 yaralı

Malatya’da uyuşturucudan 1 tutuklama

Litvanya'da kaybolan ABD askerleri ölü bulundu

Mali'de askeri birliğe saldırı: 30 asker öldü

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı: 7 ile sarı kodlu uyarı

Polonya ile ABD arasında 2 milyar dolarlık Patriot anlaşması

Gazze'de 1513 sağlık personeli ve yardım çalışanını katledildi

Amasya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov görüştü

Ermenistan askerlerinden Azerbaycan mevzilerine saldırı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım sinyali

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Rusya'da

ERMENİSTAN'daki METSAMOR NÜKLEER SANTRALI KAPATILSIN!

Nazım Eynallı: 31 Mart insanlık adına işlenen en korkunç katliamdır

Almanya'dan Trump'a ek vergi tepkisi

Belçika'da işçiler greve gitti

Ata Terzibaşı

Mehmet Selim Kiraz

31 Mart günü Azerbaycanlıların Soykırımı Günü

İzmir Bornova'nın zemin çalışmaları tamamlanıyor

Genetik Acılarla Yüzyıllara Yürüyen Toplum: Iraklı Türkmenler

31 MART AZƏRBAYCAN SOYKIRIM GÜNÜ...

Diyarbakır'da maddi hasarlı trafik kazısı

Bakan Yerlikaya'nın bayram telsiz mesajı

İnternet alışverişlerinde yeni dönem

Suriye Türkmenleri Neden Yok Sayılıyor?

ABD Neden Hep Kaybediyor?

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kadim şehir, kadim gelenek…

Bayramı Bayram olarak yaşayalım!

Karakoca: Bayram günleri müstesna günlerdir…

Üst: Anadolu insanımızın ve İslamiyetin gerçek, samimi kardeşliğinin bir an önce tecelli etmesini arzumuzdur…

Huzurun ve kalitenin diğer adı: Atatürk Üniversitesi

Dadaş 1 attı pir attı…

Dadaşın formasıyla daha nice 100 lere inşallah

Erzurum B.B. U-16 yaş grubu Şampiyonu Yakutiye Spor oldu

Anahtar Parti Erzurum Kurucu İl Başkanı Mensur Durmuş Sağlık Nedeniyle İstifa Etti

Hayal kırıklığımı dersiniz yoksa yıkılan hayaller mi?

Bursa'da Osmangazili miniklere 'sıfır atık' eğitimi

Katılım Emeklilik DigiZoo TEGV’li çocukları ağırladı

LGS kapsamındaki merkezî sınava ilişkin sıkça sorulan sorular yanıtlandı

EBA Öğrenci Asistanı geliyor

İstanbul Bakırköylü gençler ücretsiz kurslarla geleceğe hazırlanıyor

Bursa'da Yıldırımlı okullar PİSA 2025’e hazır

Minikler sıfır atığı eğlenerek öğrendiler

YÖK tarafından hayata geçilen Bilim İletişim Ofisi AİÇÜ’de kuruldu

Ara tatilde mesleki eğitim ücretleri ödenecek mi?

Eğitimde ikinci ara tatil başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39

YAZARLAR