9379,83%-1,10
38,00% 0,24
41,80% -0,52
3693,42% -2,71
6152,22% -0,18
İKİCİ İNÖNÜ MUHAREBELERİ ZAFERİ
İsmail CİNGÖZ
Birinci İnönü Muharebesi'nden beklediği kazancı sağlayamayan Yunan kuvvetleri, 23 Mart-1 Nisan 1921 tarihleri arasında Türk kuvvetlerinin güçlenmesine imkân vermeden imhasını sağlamak, Eskişehir ve Afyon bölgelerinin stratejik bölgelerinin ele geçirmek ve Sevr Antlaşması’nı Ankara Hükumetine zorla kabul ettirmek maksadıyla iki koldan saldırı harekâtı başlatmıştır.
Uşak bölgesinde bulunan 1. Yunan Kolordusu ile Bursa bölgesinde bulunan 3. Yunan Kolordusu, 23 Mart 1921 günü Yunan ordularının saldırıya geçtiği saatlerde TBMM Temsilcilerinin Londra Konferansı'na katılmak için yola çıkmış olduğu hatırda tutulmalıdır.
Ana Karargahını Eskişehir'de konuşlandırmış olan Mirliva (Tuğgeneral) İsmet Paşa komutasındaki Türk Askeri Birlikleri Yunan kuvvetlerine karşı koyabilmek maksadıyla güneyden kuzeye 11, 24 ve 61. Piyade Tümenleri birinci hatta; 3. Piyade Tümeni ve 1. Süvari Tugayı ile ihtiyatlar olarak savunma için tertiplenmiştir.
Yunan birliklerinin ilk saldırı harekatlarında Dumlupınar ve Afyonu ele geçirmiş ve Eskişehir'e doğru ilerleyişini sürdürürken Millî Savunma Bakanı Fevzi Paşa da TBMM'nde alınan karar doğrultusunda Meclis Muhafız Taburu ile cepheye gitmiştir.
Eskişehir'i hedef alan Yunan saldırıları karşısında Türk Askerlerinin hiç zaafa düşmeden kahramanca mevzilerini savunması karşısında Yunan askerleri geri çekilmek zorunda kalmıştır. Yunan ordusunun bu çekilişi sırasında Türk süvarileri birliklerinin karşı taarruzu ve ısrarlı takipleri sonucu düşman birlikleri ağır kayıplar vermiştir.
Bu arada Yunan birliklerinden bir kol güneyden Çay-Bolvadin hattına kadar ilerlemiş ve 30 Mart 1921 günü başlattıkları saldırıların da püskürtülmesi üzerine Yunan askerleri Afyon'dan çekilmek zorunda kalmıştır. Geri çekilen Yunan ordusuna, Türk süvarilerinin Yenişehir ovasında kuvvetli bir darbe indirmesi ile 23 Mart-1 Nisan 1921 günleri arasında yaşanan İkinci İnönü Muharebeleri Türk Askerinin zaferi ile sonuçlanmıştır.
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın 1 Nisan 1921 günü TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa'ya "Düşman, binlerce ölüsüyle doldurduğu savaş meydanını silahlarımıza bırakmıştır" dediği telgrafla telgraf mesajına Mustafa Kemal Paşa "Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makus talihini de yendiniz. İstila altındaki topraklarımızla beraber bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor" mesajı ile cevap vererek zaferi tebrik etmiştir.
Bu savaşta şehit olan Türk Askerleri Bilecik şehri sınırlarında bulunan İnönü Şehitliği'ne defnedilmiştir.
İkinci İnönü Muharebeleri Zaferinin 104. yılı vesilesiyle başta Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere bütün Millî Mücadele Komuta kademelerimizi, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.
Ruhları Şâd, mekanları cennet olsun.
İsmail Cingöz
Uluslararası Siyaset Uzmanı
BULTÜRK Ankara Temsilcisi
TDPB Basın Kulübü Başkanı
cingozismail01@gmail.com