9396,02%1,40
38,03% -0,21
43,37% -0,45
4049,05% -1,20
6569,86% -0,17
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya ısrarla konuşlandırmayı planladığı sözde “barış gücü”ne talep düşük kaldı. Daha önce 20'den fazla Avrupa Birliği ülkesinin asker göndermek istediği iddia edilen koalisyona Fransa ve İngiltere'nin dışında katılmaya gönüllü sadece dört üye devlet çıktı. Onlar da Rus nefretinin doruklarda yaşandığı Baltık ülkeleri: Estonya, Letonya ve Litvanya. Altıncı ülkenin adı açıklanmadı. Agence France Presse (AFP)'ye göre Ukrayna'nın diğer destekçileri asker göndermeye çekiniyor.
AFP haberi perşembe günü Savunma Bakanlarının Brüksel'de sözde "gönüllüler koalisyonu" konulu son toplantısının ardından yayınladı. Edinilen bilgiye göre “gönülsüz” üyeler, önerilen görevin hedeflerini ve yetkisini sorguluyor.
Londra, koalisyonun gerçekten konuşlanma planları olduğunu ve birliklerin Rusya ile Ukrayna arasında "kalıcı barışa" katkıda bulunacağını iddia ediyor. İngiltere Savunma Bakanı John Healey toplantıda şöyle konuştu:
"Planlamamız gerçek, önemli ve iyi geliştirilmiş, Ukrayna için güvence gücümüz, müzakere edilen herhangi bir barışın ABD Başkanı Donald Trump'ın söz verdiği şeyi, yani Ukrayna için kalıcı bir barışı getirmesini garanti altına almak için kararlı ve güvenilir bir güvenlik düzenlemesi olacak."
Diğer koalisyon üyeleri ise toplantı esnasında potansiyel bir görev konusunda endişelerini açıkça dile getirdi ve planlar daha ayrıntılı olarak açıklanmadan herhangi bir taahhütte bulunmayı reddetti. Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, grubun ABD'yi de yanına alması gerektiğini söylese de Washington, Ukrayna'ya herhangi bir rolde asker göndermeyi planlamadığını defalarca dile getirdi. Brekelmans şu soruları yöneltti:
"Potansiyel görev nedir, hedef ne olacak? Görev ne? Farklı senaryolarda ne yapacağız, örneğin Rusya ile ilgili herhangi bir tırmanış olursa?"
İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, herhangi bir söz vermeden önce "açıklığa kavuşturulması gereken bir dizi soru" olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: "Bu görevin neyi gerektireceği ve ne yaptığımız konusunda bir netlik olması yararlı olur: Barışı koruma, caydırma veya güvence mi?"
Moskova, Batı'yı herhangi bir bahaneyle Ukrayna'ya asker konuşlandırmaması konusunda defalarca uyardı, özellikle de ülkeye NATO ülkelerinden gelecek güçlere karşı çıktı. Rus yetkililer böyle bir konuşlandırmanın “kabul edilemez” olduğunu ve “meşru hedef” olarak algılanacağı bir çok defa beyan etti.