9336,14%-0,64
38,17% 0,55
43,55% 0,43
4083,57% 0,54
6621,05% 0,78
İngiltere, Rusya'ya yönelik baskıyı artırmak amacıyla 50 ülkenin katılacağı bir zirveye ev sahipliği yaparken, Ukrayna'ya insansız hava araçları ve onarımlar da dahil olmak üzere 450 milyon sterlinlik askeri yardım yapacağını duyurdu.
İngiltere ve Almanya, Brüksel'de 50 müttefik ülkenin katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, İngiliz hükümeti Ukrayna'ya 450 milyon sterlinlik ek askeri yardım sözü verdi.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, savunma liderlerinin Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek amacıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e baskıyı yoğunlaştırmak için bir araya geldiğini söyledi. "Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmeye devam ederek Rus saldırganlığını caydırmak için harekete geçmeliyiz" diye ekledi.
Yeni yardım paketi, yüz binlerce drone, tanksavar mayını ve daha önce tedarik edilen askeri araçların bakımı için finansman içeriyor. Yaklaşık 350 milyon sterlin doğrudan İngiltere tarafından sağlanacak, geri kalanı ise İngiltere liderliğindeki Ukrayna Uluslararası Fonu aracılığıyla Norveç'ten gelecek.
Toplamın 160 milyon sterlini İngiltere'nin tedarik ettiği askeri araç ve ekipmanların onarımı ve bakımı için ayrılmıştır. 250 milyon sterlinin üzerinde bir değere sahip olan başka bir kısım, radar sistemleri, dronlar ve tanksavar mayınları dahil olmak üzere yakın muharebe ihtiyaçlarını destekleyecektir.
"Savaşı unutarak barışı tehlikeye atamayız, bu nedenle bugünkü büyük paket Ukrayna'nın ön cephe mücadelesine desteği artıracaktır" diyen Healey, "2025 Ukrayna için kritik bir yıl" olduğunu vurguladı.
Taahhüt, İngiltere'den gelen bir dizi askeri taahhüt üzerine kuruludur. Geçtiğimiz ay, Başbakan Keir Starmer, Londra'daki Avrupa liderleri zirvesinde 1,6 milyar sterlinlik bir füze anlaşmasının yanı sıra, daha fazla askeri desteği finanse etmek için dondurulmuş Rus varlıklarıyla desteklenen 2,2 milyar sterlinlik bir kredi duyurdu.
Liberal Demokratlar, Cuma günkü duyuruyu "küçük bir değişiklik" olarak eleştirerek, hükümete Ukrayna'nın finansmanını artırmak için İngiltere'deki Rus varlıklarına el koyması çağrısında bulundu.
Savunma sözcüsü Helen Maguire, "Ukrayna'ya desteğin artırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz ancak bu paket, Putin'in barbarca savaşını durdurmak için gerekenlerle karşılaştırıldığında çok küçük bir miktardır." dedi.
Healey ve Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, Cuma günü Ukrayna Savunma İrtibat Grubu toplantısına eş başkanlık ediyor. Daha önce ABD Savunma Bakanı tarafından yönetilen grup, Donald Trump'ın Ocak ayında başkan olmasının ardından İngiltere liderliğine geçti ve bu, Washington'ın Avrupa güvenliğindeki rolünde bir değişime işaret ediyor.
Bu toplantı, 30 ülkenin savunma bakanlarının katıldığı ve Ukrayna'ya kalıcı barışı sağlamak amacıyla gelecekte bir askeri güç konuşlandırılması olasılığının da tartışıldığı Fransa-İngiltere öncülüğündeki zirvenin ardından gerçekleşti.
Healey, temas hattı boyunca savaşan tarafları fiziksel olarak ayıracak bir "güvence gücü"nün varlığını dışlasa da, Ukrayna'nın askeri yeteneklerinin güçlendirilmesinin her türlü planın merkezinde yer almaya devam ettiğini vurguladı.
ABD öncülüğündeki Rusya ile barış çabaları tıkanmış durumda olduğundan, görüşmeler cevap verdiğinden daha fazla soru ortaya çıkardı .
İngiltere ve Fransa, Trump'ın sağlayabileceği herhangi bir ateşkes anlaşmasını desteklemenin yollarını araştıran 30 ülkeden oluşan "gönüllüler koalisyonu" kapsamında bu girişime öncülük ediyor.
Londra ve Paris'e göre, birkaç tur görüşmede önemli ilerlemeler kaydedildi ve askeri planlamacılar, olası bir barış anlaşması kapsamında havada, denizde ve karada güvenliğin nasıl sağlanacağını belirlemek için çabalarını yoğunlaştırıyorlar.
Bununla birlikte, diğer katılımcı ülkelerden bazı bakanlar, potansiyel görevin hedefleri ve ABD askeri gücüyle desteklenip desteklenmeyeceği konusunda netlik olmamasından dolayı endişelerini dile getirdiler.
Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, "Potansiyel görev ne olacak, hedef ne olacak?" diye sordu.
"Yetki nedir? Farklı senaryolarda ne yapacağız, örneğin Rusya ile ilgili herhangi bir tırmanış olursa?" diye ekledi.
"ABD'nin de yanımızda olması çok önemli, ancak bunun ne tür bir misyon olduğu ve ABD'den ne istediğimizin de netleşmesi gerekiyor."
Avrupalı yetkililer, şu ana kadar İngiltere, Fransa ve Baltık ülkeleri de dahil olmak üzere yaklaşık altı ülkenin asker göndermeye istekli olduğunu belirtti.
İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Stockholm'ün taahhütte bulunmadan önce "açıklığa kavuşturmamız gereken bir dizi soru" olduğunu söyledi. "Bu görevin neyi gerektireceği ve barışı koruma, caydırma veya güvence sağlama gibi ne yaptığımız konusunda bir netlik olması yararlı olur," diye belirtti.
Telegraph gazetesi, ismi açıklanmayan kaynaklara dayanarak, Healey'nin Perşembe günü mevkidaşlarına, Rusya ile gelecekte yapılacak herhangi bir barış anlaşmasının parçası olarak Ukrayna'ya asker konuşlandırılması olasılığına ilişkin görüşmeleri ilerletmeleri çağrısında bulunduğunu bildirdi.
Kaynaklara göre İngiltere, müttefik ülkeler arasında görüşülen öneriler kapsamında Ukrayna'ya beş yıllık bir asker konuşlandırmayı değerlendiriyor.
Avrupalı müttefikler için büyük bir zorluk, ABD'nin Rusya ile diplomatik çabalarının görünür olmamasıdır. Trump yönetimi, ateşkes sağlama umuduyla Ukrayna ve Rusya temsilcileriyle birden fazla görüşme turuna girdi, ancak şu ana kadar somut bir sonuç elde edilemedi.
Her iki tarafın enerji altyapısına yönelik saldırılardan kaçınma konusunda prensipte anlaştığı bildirilmesine rağmen, taraflar arasında koşullar netleştirilemedi ve grevler devam etti.
Rusya ise barış anlaşması kapsamında NATO üyesi herhangi bir ülkenin askerlerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılmasını kabul etmeyeceğini açıkladı.