9317,24%-0,84
37,95% 0,34
43,14% 0,15
4074,57% 0,31
6621,05% 0,78
Uzun yıllar vatanından uzakta yaşayan Saide Bodaninskaya’nın doğduğu Kırım’da doğduğu Akmescit’te toprağa verilmesi vasiyeti böylece gerçekleşti. Bodaninskaya’nın naaşı gece Moskova’dan Akmescit’e getirildi. Cenaze töreni Abdal Müslüman mezarlığında düzenlendi. Cenazenin organizasyonunu oğlu Aydın Şemizade ve Kırım Müftülüğü üstlendi.
100 yaşını deviren Saide Bodaninskaya 1912 yılında Akmescit’te (Simferopol) dünyaya geldi. Babası 1917 yılı Kırım Tatar Milli Demokratik İhtilali yöneticilerinden birisi olan Ali Efendi Bodaninskiy, annesi Kasım 1917 tarihinde toplanan 1. Kırım Tatar Milli Kurultayının dört kadın üyesinden birisi Anife Hanım idi. Babasının ölümünden sonra Saide Hanım’ı 9 yaşından 18 yaşına kadar amcası Üseyin Bodaninski yetiştirdi.
1931 yılında o sırada Moskova’da sinema enstitüsünde okuyan şair Eşref Şemizade ile tanışarak evlendi. İki kez KGB tarafından gözaltına alınan Şemizade’nin 1949 yılında ikinci kez tutuklanmasının ardından Saide Hanım iki çocukla tek başına kaldı. O sırada Çinabad’ta ikamet eden aileye şehir dışına çıkma yasağı konulmuştu ancak Saide Hanım çocukları ile birlikte Özbekistan’ın Yangiyul şehrinde yaşayan ablası Zöre Hanım’ın yanına taşınmayı başardı. Eşi Eşref Bey, 1955 yılında tahliye edildi. Eşref Şemizade birkaç yıl sonra ailesiyle birlikte Taşkent’te daire sahibi oldu.
Eşinin 1978 yılında Moskova’da vefat etmesinin ardından Saide Hanım, eşinin Kırım’da toprağa verilmesinde engellerin olacağını sezmişçesine oğulları Aydın ve Vildan’a şunları söylemişti: “Babanızı sırtımızda götürmek gerekse bile onu yine de Kırım’da toprağa vereceğiz”. Saide Hanım kararlı bir karaktere sahipti, oğulları da ona destek verdi. Oğulları Moskovalı muhalifleri, babalarının yakın dostlarından olan tanınmış kültür adamlarını, onlarca yabancı gazeteciyi babalarını Kırım’da toprağa vermek istediklerinden haberdar ettikten sonra bu mümkün oldu.
#EşrefŞemizade #SaideBodaninskya